Вторник,

Пазете се! Зимните вируси ни налазиха

От: СТАНДАРТ -
328
Пазете се! Зимните вируси ни налазиха
A
A
A

Пазете се! Зимните вируси вече ни налазиха. Бронхиолит, ринофарингит - познатата ни хрема, ангина, гастроентерит вече повалят мнозина. Скоро се очаква и сезонният грип. Миналата година заради строгите противоепидемични мерки заради ковид 19 – стриктното носене на маски, изолацията и дезинфекцията, грип почти нямаше. Сега обаче той се завръща, алармира АФП.

Във Франция "честотата на острите респираторни възпаления (температура и дихателни симптоми) в кабинетите на общопрактикуващите лекари се увеличават от септември", сочат данните на медицинските власти.

Това може да се обясни с циркулирането на други дихателни вируси, различни от предизвикващия Ковид SARS-CoV-2, пише в новия бюлетин на медицинската практика "Сантинел", цитиран от Лупа.бг.

"Много е възможно имунитетът на населението към зимните вируси да е намалял", обяснява епидемиоложката Сибил Бернар-Стоклен. "Заради това намаляване на колективния имунитет към тези вируси е възможно епидемиите тази година да са по-силни". Тя дава за пример бронхиолита и грипа. За да бъдат избегнати, специалистите препоръчват да не забравяме предпазните мерки, дори да отслабне епидемията от Ковид.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички