Паника заради коинфекцията от грип и ковид. Какво да правим?

Има ги и двата вируса. Ако не се пазим – можем да се заразим

Паника заради коинфекцията от грип и ковид. Какво да правим? | StandartNews.com

Случаите на "флурона" - коинфекцията между грипен вирус и COVID-19, са единични. Няма смисъл да правим сензация. Това мнение изрази пред Нова телевизия общопрактикуващият лекар д-р Мирослав Спасов.

Доктор Спасов коментира и установените два случая на „флурона” - коинфекцията между грипен вирус и COVID-19. „Има ги и двата вируса. Ако не се пазим – можем да се заразим. Има пациенти, които не са боледували от COVID-19 и могат да се заразят. Има и такива, които са с по-слаб имунитет и могат да пипнат и грип. Случаи на едновременно протичане на двата вируса са единични и няма смисъл да правим сензация”, категоричен е той.

"По време на COVID пандемията, когато бяха строгите мерки, общопрактикуващите лекари имахме задължението да обособим „зелени коридори” за детските консултации и имунизациите. Сега с грипа това не стои на дневен ред, а ни се забранява да извършваме тази дейност. А тя е основно перо във финансирането на нашата дейност. Как ще си плащаме заплатите на персонала", попита той. 

Той поясни, че е неговата практика всеки вторник и четвъртък между 13 и 19 часа е „зелен коридор” за здрави бебета за консултации. „През този интервал възрастни не влизат. Нито болни или със симптоми. И майките са спокойни, а бебетата са обгрижени. Този проблем може да се реши чрез РЗИ в съгласие с главния държавен здравен инспектор и Министерство на здравеопазването”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай