Ковид промени специалностите на младите лекари

Излязоха резултатите от традиционната анкета сред дипломиращите се студенти от Медицински факултет към Медицински университет-София

Ковид промени специалностите на младите лекари | StandartNews.com

Традиционната анкета сред дипломиращите се студенти от Медицински факултет към Медицински университет-София отчете, че пандемията от Ковид-19 е повлияла на предпочитанията на младите лекари за област, в която да специализират.

Появил се е интерес към специалността „Инфекциозни болести“ като 2,69% от Випуск 2020 споделят, че имат интерес към нея. При предишния випуск никой не я е посочил като желана. Тази тенденция най-вероятно е резултат от пандемичната обстановка през последната година и, съответно, засиления обществен интерес към тези специалисти.

Най-желана специалност сред завършващите най-старото ни висше медицинско учебно заведение тази година лекари е „Вътрешни болести”. Към нея ще се ориентират 10,10% от общо 240 анкетирани. Следва „Хирургия” с 8,75%, като това беше най-предпочитаната специалност от предишния випуск. На трето място с еднакъв интерес от абсолвентите - 7.74%, са „Акушерство и гинекология” и „Ортопедия и травматология”.

С близо 2% е повишен интересът и към специалност „Онкология” (2,69%), която в предишни випуски беше в края на списъка с предпочитанията. С 2% се покачва и изборът на „Образна диагностика”, към която се ориентират 5,05% от абсолвентите. Анкетата сочи и увеличен брой на лекарите, които ще изберат да специализират „Психиатрия” – 5,05%, като при випуск 2019 това е било желанието едва на 1,90% от анкетираните.

Над 90% от Випуск 2020 искат да се реализират като специалисти в болнични заведения. Това е с повече от 6% в сравнение с нагласите на предходния випуск. Съвсем малка част от дипломиращите се тази година – 3,54%, желаят да станат общопрактикуващи лекари. Също около 3% от випускниците виждат себе си като медицински представители на фармацевтични компании.

Анкетата сред абсолвентите в Медицински факултет на МУ-София се провежда повече от 10 години и проследява промените в нагласите на завършващите млади лекари.

477 млади лекари от МУ-София ще получат дипломите си в последната седмица на февруари. От тях 262 са българи, а 215 - чужденци от 29 държави. Дипломирането ще се проведе не в един, а в няколко дни, заради противоепидемичните правила.

За първи път Хипократовата клетва ще бъде произнесена от абсолвентите комбинирано - присъствено и онлайн,  в хибридна церемония на 22 февруари, от 9.00ч, която ще се предава пряко в специалния канал на Випуск 2020 - https://www.youtube.com/channel/UC_5Yy4E7ZbCHh3yrCXiFeIw

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай