Вторник,

Отварят денонощна аптека във всеки областен град?

От: Редактори, сн. БГНЕС -
315
Отварят денонощна аптека във всеки областен град?
A
A
A

Задължително осигуряване на денонощна аптека във всеки областен град предвиждат промените в проекта за изменение на Закона за лекарствените продукти, публикуван за обществено обсъждане.

Предложението да има денонощни аптеки в областните градове е добро, но текстът препраща към наредба, която да регламентира условията и реда за изготвяне на графици, каза проф. Илко Гетов от Българския фармацевтичен съюз.

"На първо място трябва да има охрана. На второ място трябва да има средства за видеонаблюдение. На трето място трябва да има необходимия персонал. Един фармацевт, работещ сам в собствената си аптека, няма как да дава денонощни дежурства", каза Гетов.

Според Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара, административно се налага на аптеките в областните градове да работят на нощни дежурства: "Никъде не се урежда това нощно дежурство как ще бъде заплатено".

Със закон ни принуждават да разкриваме денонощни аптеки, пък посочи Николай Костов, председател на Асоциацията на аптеките в България: "Реално търсене през нощта на лекарства няма. Просто стои човек там и то скъпо платен човек и реално няма никакви продажби", допълни той.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com