Отстраненият управител на МБАЛ Велинград с къща за половин милион лева

Болницата продължава да му плаща наема

Отстраненият управител на МБАЛ Велинград с къща за половин милион лева | StandartNews.com

Скандално отстраненият управител на МБАЛ „Велинград“ д-р Данчо Гурдев е горд собственик на нова къща за близо 500 000лв. Просторният имот в центъра на СПА столицата е закупен през ноември 2022г. докато Гурдев все още управлява лечебното заведение в града. Почти 33 годишен анестезиологът, който твърди по време на управлението си пред Общинския съвет в града, че взима заплата между 2 000 и 3 000лв. всъщност се оказва, че има и странични доходи. Запознати в града се питат откъде са те и дали Гурдев не се е сдобил със средствата за финансирането на покупката на имота чрез бюджета на болницата.

По-рано стана ясно, че дори съпругата на Гурдев е била назначена от него на работа в МБАЛ Велинград без необходимия образователен ценз. Конфликтът на интереси за това назначение вече се разследва от КПКОНПИ, а отговорните институции в града трябва да проверят и как и защо МБАЛ „Велинград“ продължава да плаща наема на вече освободения управител на лечебното заведение, който към момента, въпреки, че е придобил имот -къща, все още обитава апартамент, нает от болничното заведение.

Явно всичко е възможно за бившия управител на болницата, за който след разкрития стана ясно, че е извършвал злоупотреби и е разходвал общински средства за стотици хиляди лева без разрешение от Общинския съвет в града. Именно заради тях той бе и предсрочно освободен. Решение, което той обжалва и благодарение на политическите си връзки и подкрепа от партии Областният управител на Пазарджик връща за преразглеждане от Общинския съвет в града. Във Велинград обаче се говори, че Гурдев всячески ще се опита да забави прегласуването, за да не се впише новоизбрания управител на лечебното заведение в Търговския регистър. Ако това стане той ще изкара наяве всички незаконни действия, които Гурдев е предприемал по време на управлението си, доказващи стремежа му да фалира общинската болница.

Преди дни стана ясно и за тесните връзки на лекаря с членове на Комисията по избора му за Управител на общинското лечебно заведение. Той е бил допуснат до него незаконно, тъй като общият професионален стаж на Гурдев e под изискуемия минимум от 5г., а управленския отсъства. За да заеме длъжността Гурдев е трябвало да има минимум 3г. управленски опит. Той притежава диплома за Здравен мениджмънт-задължителна за заемането на поста „Управител“, но тя е едва от няколко месеца преди да бъде официално избран за Управител на общинското лечебно заведение през май 2022г. Той дори придобива специалност по анестезиология и интензивно лечение 5 месеца преди да бъде избран за поста. Гурдев е подписал Декларация с потвърждение на професионалния си опит, която се оказва с невярно съдържание и той подлежи на прокурорска проверка за това.

След като поста му е „уреден“ с помощта на членовете на Комисията Емил Моллов и д-р Цветелина Спиридонова, Гурдев започва да връща жестовете към тях.

Като вече действащ управител на МБАЛ Велинград Гурдев е пренасочвал пациенти за лечение към МБАЛ „Хигия“, на която Спиридонова е собственик и управител. Жест, които Гурдев е направил очевидно от благодарност заради уредения му с помощта на Спиридонова и спечелен конкурс. В средите се говори, че след като е отстранен от поста, Гурдев скоро ще бъде отново назначен на работа в частната болница. Спиридонова пък ще бъде също проверена от прокуратурата заради Декларация с невярно съдържание, която подписала като член на Комисията по избор на управител на Велинградската болница, съгласно чл.45 от Правилника за прилагане на Закона за публичните предприятия, в която посочва, че няма участия в търговски дружества, нито че е управител или член за управление и контрол. Това обаче категорично не отговаря на истината, тъй като от Търговския регистър е видно, че Спиридонова е в Съвета на директорите на МБАЛ “ХИГИЯ” и има още ръководни длъжности като управител или съдружник в множество дружества, което противоречи на подписаната от нея декларация.

Докато скандалът във Велинград кипи, болничното заведение продължава да е на загуба, въпреки твърденията за доброто й финансово състояние, на освободения й вече управител д-р Данчо Гурдев.  

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай