"Отровна стрела" срещу бактериите

Екип от изследователи е създал нов антибиотик, който може да пребори най-устойчивите бактерии

"Отровна стрела" срещу бактериите | StandartNews.com

Екип от изследователи от Принстън, ръководен от проф. Земер Гитай, съобщи днес в списание Cell, че е открил антибиотик, който може едновременно да пробива бактериални стени и да унищожава фолиевата киселина в клетките. Съединението, SCH-79797,  същевременно доказва имунитет към антибиотична резистентност.

„Това е първият антибиотик, който може да се насочи към грам-положителни и грам-негативи без резистентност“, казва Земер Гитай , професор по биология на Принстън Едвин Грант Конклин. Той сравнява SCH-79797 с „отровна стрела” – комбинация от два вида оръжие – отрова и острие.

„Но това, което най-много ни вълнува като учените, е нещо, което открихме за това как работи този антибиотик - атакува чрез два различни механизма в една молекула - което се надяваме да доведе до по-добри антибиотици - и нови видове антибиотици - в бъдещето."

През последните 30 години на пазара не се е появявал нито един нов препарат, способен да унищожава грам-отрицателните бактерии. Основната им разлика от грам-положителните е външната защитна обвивка, която ги предпазва от повечето антибиотици.

„За изследовател на антибиотици това е като откриване на формулата за превръщане на олово в злато или издене на еднорог - нещо, което всеки иска, но никой наистина не вярва, че съществува“, заяви Джеймс Мартин, доктор по математика, който прекарва по-голямата част от своята кариера за работа върху това съединение . „ Първото ми предизвикателство беше да убедя лабораторията, че е истина“, казва той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай