Отделяме едва 45-70 секунди за миене на зъби дневно

Близо 2.3 милиарда души страдат от кариеси или разчитат на зъбни протези в резултат на лоша устна хигиена

Отделяме едва 45-70 секунди за миене на зъби дневно | StandartNews.com
  • Ниската устна хигиена може да причини серия от стоматологични проблеми като кариеси, плака, лош дъх и гингивит 

Близо 2.3 милиарда души страдат от кариеси или разчитат на зъбни протези в резултат на лоша устна хигиена. Поради тази причина, неправилната грижа към зъбите бе обявена за проблем на общественото здраве в световен мащаб от Световната здравна организация (СЗО). Според проучване на Академията по обща стоматология пък, средностатистическият човек в САЩ отделя едва 45-70 секунди за миене на зъби дневно. Това вероятно е и една от осовните причини да има толкова много стоматологични проблеми по света. При липса на правилно и редовно миене на зъбите, киселинността на натрупаните бактерии започва да атакува зъбния емайл, така нареченото защитно покритие на зъбите. Кариеси, плака, лош дъх и гингивит са само част от стоматологичните проблеми, които могат да последват. Развиването на състояния като диабет, сляпота и дори сърдечен удар също са свързани с лошата устна хигиена.

За да бъдат избегнати подобни здравословния проблеми, здравните експерти на шведския бранд FOREO представят няколко основни практични съвета за поддържането на здрава и красива усмивка.

ВАЖНОСТТА НА ДОБРАТА УСТНА ХИГИЕНА: ЗДРАВИ ЗЪБИ, ЗДРАВИ ВЕНЦИ, ЗДРАВО СЪРЦЕ

Правилното и редовно миене на зъбите е особено важно. Ако не миете зъбите си добре, киселината от бактериите, които вече са в устата ви, ще започне да атакува зъбния ви емайл. А един от възможните нежелани резултати е кариес. Нелекуваните кариеси могат да доведат до абсцеси под венците, които потенциално могат да бъдат причина за някаква форма на пародонтално заболяване, като гингивит или пародонтит. Почти 50% от възрастните на възраст 30 и повече години имат пародонтоза и въпреки че някои от тези състояния са причинени от генетиката, миенето на зъбите може да намали шанса от развитие на инфекции и възпаления на венците.

Радовното миене също елиминира бактерии, които иначе лесно биха попаднали в кръвта и станали причинител на сърдечен удар. По подобен начин, зъбните абцеси могат да се разпространят до мозъка, синусите, сърцето или белите дробове и да причинят синузит и/или ендокардит.

ПРАВИЛНОТО МИЕНЕ НА ЗЪБИТЕ В НЯКОЛКО ЛЕСНИ СТЪПКИ

Според Американската дентална асоциация (ADA) препоръчителната продължителност на миене на зъби е 2 минути. Препоръчва се да миете своите зъби 2 пъти дневно – веднъж сутрин и още веднъж вечер преди лягане. При пропускане на вечерното измиване, зъбите натрупват и задържат бактерии до следващата сутрин.

В няколко стъпки, FOREO представя научно доказана техника за поддържане на добра устна хигиена, която дава видими резултати – красива усмивка и здрави зъби:

  • Добавете малко количество паста за зъби върху четката
  • Движете четката напред и назад с кратки движения
  • Почистете дъвкателната повърхност на зъбите си с движение напред и назад
  • Изчеткайте езика, за да се елиминират всякакви бактериални остатъци
  • Изплакнете устата с вода

НАЙ-ЧЕСТО СРЕЩАНИТЕ ГРЕШКИ ПРИ МИЕНЕТО НА ЗЪБИ

Според FOREO, една от най-често срещаните грешки в поддържането на добра устна хигиена е използването на една и съща четка за зъби прекалено дълго. Четката за зъби трябва да бъде сменяна с нова на всеки 3-4 месеца, като изтъркването на влакънцата на четката е ясен знак за нужда от смяна.

  • Друга основна грешка е неупотребяването на конци за зъби, чиято редовна употреба спомага предотвратяването на заболявания на венците.
  • Употребата на четки за зъби с твърд косъм е доказан причинител на кървене на венците.
  • Миене на зъбите по-малко от два пъти дневно и с продължителност под 2 минути.
  • Съхранение на четката за зъби на непроветливо място или в контейнер непосредствено след измиване.

СЪВЕТИ ПРИ ИЗБИРАНЕТО НА ПАСТА ЗА ЗЪБИ

FOREO съветва да заложите на паста за зъби, която съдържа флуорид – естествен минерал, който предпазва зъбите. Флуоридът намалява кариесите с до 40%. След избора на паста с флуорид, е добре да вземете предвид и своите индивидуални нужди (избелване, предотвратяване на гингивит, висока чувствителност и др.). Освен това, е важно винаги да обръщате внимание дали пастата за зъби, която сте си избрали, е одобрена от Денталната асоциация и в съответствие с нейните здравни стандарти.

СЪВЕТИ ПРИ ИЗБИРАНЕТО НА ЧЕТКА ЗА ЗЪБИ

Изборът на правилната четка за зъби е първата стъпка в стоматологичната грижа. Американската дентална асоциация (ADA) препоръчва четката за зъби да се сменя веднъж на сезон. За щастие, FOREO вече разработи четка за зъби, която може да издържи до 6 месеца.

Ръчна или елетрическа четка?

Както ръчните, така и електрическите четки за зъби са ефективни при почистване на плаката. И все пак, според FOREO електрическите четки за зъби са малко по-ефективни поради способността им да извършват микро-движения. Учените установяват, че хората, които използват електрическа четка за зъби, имат по-здрави венци, по-малко кариеси и запазват зъбите си за по-дълго в сравнение с тези, които използват ръчна четка за зъби.

НАЙ-ДОБРАТА ЕЛЕКТРИЧЕСКА ЧЕТКА ЗА ЗЪБИ

Електрическата четка за зъби трябва да е нежна към вашите зъби и венци. Освен това, когато купувате такава за себе си, искате да е с дълъг живот на батерията, нали... да има скорости, да еводоустойчива... Последният модел eлектрическа четка за съби на FOREO – ISSA 3, отговаря на всички тези критерии. Тя се отличава с уникална хибридна глава с изключително мек силикон, устойчив на бактерии, за нежно масажиране на венците. Освен това, FOREO ISSA 3 разполага с по-здрави PBT полимерни влакна, които експертно разграждат плаката и специална почистваща задна част на главата за език и бузи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай