От пазара изчезна важно за онкоболните лекарство

Лекарството Имуран се използва ежедневно от пациенти с автоимунни и ракови заболявания

От пазара изчезна важно за онкоболните лекарство | StandartNews.com

Вече два месеца на аптечния пазар в България липсва медикамент, който се използва за поддържаща терапия при автоимунни и онкологични заболявания. За това сигнализира пред БНР общопрактикуващият лекар д-р Зорица Папазян.

Лекарството Имуран се използва ежедневно от пациенти с автоимунни и ракови заболявания, обясни д-р Папазян.

„Много хора го ползват и никога не е имало нужда да се запасяваме или презапасяваме с него, както е в случая. Оказа се, че това лекарство го няма вече от два месеца и няма никакъв внос. Не се знае дали ще има или няма да има“, каза тя.

От Министерство на здравеопазването съобщиха, че медикаментът ще е наличен през октомври. Липсващото лекарство има безсрочно разрешение за употреба, но за него е постъпило уведомление през юли месец за временно преустановяване на продажбите до месец октомври по производствени причини.

От Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства заявиха, че медикаментът е наличен в съседните на България страни. Изпълнителният директор Боряна Маринкова заяви, че е крайно време да има възможност за бърз внос на липсващи медикаменти.

„Да може всеки търговец на едро, който има разрешение за паралелен внос да ги внесе максимално бързо и да покрие потребностите на пациентите. Предложихме заради тази извънредна ситуация да ни се разреши да бъде внесено лекарството“, каза тя.

По данни на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти за миналата година 158 лекарства са дерегистрирани, през 2017 г. те са били 327, а за периода от 2014-2017 г. - 1300.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай