Неделя,

Оставка подадоха 9 от спешно отделение в Силистра

От: Рачо Рачев, кадър бТВ -
227
Оставка подадоха 9 от спешно отделение в Силистра
A
A
A

Персоналът на Спешното отделение на многопрофилната болница в Силистра подаде колективна оставка. Причината е пореден случай на агресия, макар и вербална. Случаят е от средата на месеца, когато наглият Георги Веселинов води детето си в отделението.

По думите на д-р Бейти Насуф бащата изчакал няколко минути, след което започнал да обижда лекаря преди да са имали някакъв диалог.

„Излязох навън и ги видях как си пушат цигарите и се подсмихват, и си пият кафетата. Това ме подразни и това събуди т.нар. агресия, както вие я наричате – защо трябва да чакам, а те да си пушат цигарите и кафетата да им са в ръцете? Наругах ги, да, бутнах вратата с крак, вижда се и на материалите“, обясни бащата. 

Пред бТВ обаче д-р Насуф разказа, че се е извършвала дезинфекция на отделението. Излиза в почивка, като след него излизат и сестрите. След това виждат човек с камера, който използва обидни думи.

Директорът на МБАЛ-Силистра Д-р Даниела Костадинова заяви, че Спешното отделение ще работи, защото лекарите са изключително отговорни. Освен това обясни, че имат 15-дневно предизвестие, което трябва да отработят.

„Исканията ни са да има наказуемост за агресорите. Нашето предложение е законотворците да въведат реални наказания и тези хора, ако бъдат признати за виновни, да полагат общественополезен труд и да бъдат гледачи на болните в лечебницата“, коментира тя.

По думите ѝ случаят на детето не е бил за Спешно отделение. Въпреки това лекарите не връщат хора и обясниха, че е имало по-цивилизован начин, по който бащата е можело да се държи.

Персоналът е склонен да оттегли оставката, но очаква и настоява за промени и да има наказуемост.

В Силистра е единствената болница, в която няма неотложен кабинет – т.е. при най-незначителни състояния се търси помощта на спешните лекари.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички