Осем храни за добър холестерол

Патладжанът абсорбира мазнината

Осем храни за добър холестерол | StandartNews.com

Според Испанската фондация за сърдечни заболявания, наличието на холестерол над 200 mg /dl може да бъде причина за риск от развитие на сърдечни заболявания. Списание „Семана“ цитирано от Нова нюз, представя храните, които могат да бъдат ваш съюзник в борбата холестерола.
Патладжан - виждали ли сте как абсорбира мазнината, когато го готвите? Е, по същия начин работи и с холестерола. Разбира се, за да действа като „гъба“, трябва да го вземете варен и цял, с кожата и семената. Освен това патладжанът съдържа и хлорогенова киселина, вещество, което предотвратява окисляването на LDL (лошия) холестерол.

Зехтин - олеиновата киселина, съдържаща се в студено пресования зехтин е идеалният съюзник за регулиране нивото на холестерола в кръвта, тъй като спомага за понижаване на „лошия“ холестерол и увеличаване на „добрия“ холестерол. Не се страхувайте, с две супени лъжици на ден няма да увеличите триглицеридите.

Овес - тази зърнена култура и нейните трици съдържат бета-глюкан, водоразтворими фибри, които спомагат за намаляване на количеството LDL (лош) холестерол, циркулиращ в кръвта. Освен това осигурява енергия, протеини и регулира количеството захар в кръвта. Просто приемайте половин чаша суров всеки ден (можете да я добавите към киселите си млека или смутита).

Боровинки - те са автентични помпи за грижа за сърцето, тъй като освен че повишават „добрия“ холестерол, намаляват кръвното налягане, сковаността на артериите и възпалението като цяло. Опитайте да смесите чаша замразени боровинки с половин чаша портокалов сок и обезмаслено ванилово кисело мляко.

Орехови ядки - те съдържат вид Омега 3, алфа-линоленова киселина, която не само повишава HDL холестерола и намалява LDL, но също така насърчава еластичността на кръвоносните съдове, предотвратява образуването на съсиреци и намалява високото кръвно налягане. Можете да приемате около 4 или 5 ядки на ден, но по-добре ги изберете сурови и без сол.

Семена от чиа - подобно на ленените семена, семената от чиа са добър източник на полиненаситени мазнини Омега 3, които помагат за регулиране на кръвното налягане и холестерола в кръвта, намалявайки LDL липопротеините и увеличавайки HDL. Плюс? Те са богати на антиоксиданти и фибри, които регулират чревния транзит.

Червено вино - няколко проучвания наскоро показаха, че пиенето на чаша червено вино на ден (различно от бяло, което е много по-малко ефективно), намалява концентрацията на атерогенни плаки в артериите и повишава нивата на добър холестерол, което помага за подобряване сърдечно-съдово здраве.

Зелен чай - за разлика от други чайове, които се правят от ферментирали листа, чайовете от зелен чай се приготвят на пара, което предотвратява влошаването на мощен антиоксидант в това растение, наречен епигалокатехин галат. Доказано е, че това вещество значително понижава лошия холестерол. Изпивайте по няколко чаши всеки ден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай