Осъдиха болница "Селена" за нарушени права на пациенти

Здравното заведение завишава 8 пъти таксата на конкурент за вземане на стволови клетки

Осъдиха болница "Селена" за нарушени права на пациенти | StandartNews.com
  • Пловдивската клиника нарушава добрите търговски практики, обяви ВАС
  • Здравното заведение завишава 8 пъти таксата на конкурент за вземане на стволови клетки

Пловдивската Акушеро-гинекологична болница с инвитро център "Селена" бе осъдена за нарушаване на правата на пациентите и за лоши търговски практики. Решението е на Върховния административен съд, който през август постанови, че е извършено нарушение по чл.37а, ал.1 от Закона за защита на конкуренцията.
Делото е образувано по жалба на МЦ "Афродита", а като причина за това се посочва, че УСБАЛАГ "Селена" ООД на 26.06.2018 г. увеличава таксата за вземане на стволови клетки от МЦ "Афродита" 8 пъти, без да са налице каквито и да било пазарни аргументи за това. Безспорно е установено от административния съд, че болница "Селена" вече е подписала договор с друг доставчик на същите услуги – "Селена Целс". Справка в институциите, показва, че д-р Ангел Ставрев е управител на тъканна банка "Селена Целс" и в същото време е съдружник в УСБАЛАГ "Селена“ ООД. Тоест - налице е конфликт на интереси.
Така ВАС върна преписката на Комисия за защита на конкуренцията, за да наложи санкция. Болница "Селена" и КЗК са осъдени да заплатят и всички разноски по делото.
Съдът приема, че УСБАЛАГ "Селена" ООД застрашава не само интересите на МЦ "Афродита", но и на потребителите. Законът забранява такова пазарно поведение, което е в противоречие с добрите търговски практики. С други думи болница "Селена" задължава семействата да нямат право да използват услугите на най-голямата тъканна банка у нас МЦ "Афродита" за съхранение на стволови клетки, ощетявайки така потребителите и правото им на избор.
Нещата, които се пишат за увеличението на възнагражденията за стволовите клетки са нелепи. Това не е вярно. Цената е една и съща за всички, коментира пред "Стандарт" д-р Ангел Ставрев, акционер в болница "Селена" и тъканна банка "Селена Целс". И допълни: "Всичко е на база различни гледни точки. Аз съм на възраст, в която нещата ги приемам в техния съвсем реален вид. Моето мнение е, че хората трябва да се обръщат към съда, защото там е истината и там са най-честните хора, които осъждат по съвест. Смятам, че това е нормален ход. Относно това защо се е стигнало да съда няма какво да добавя, трябва да попитате МЦ "Афродита"."
Коментарът на д-р Ставрев звучи нелогично паради факта, че решението на съда доказа категорично, че е налице налагане на необосновано тежки условия, изразяващи се в увеличаване на договорните цени, което пък от своя страна е довело до прекратяване на възникналите договорни отношения. МЦ "Афродита" е с най-много съхранени проби в България. С интерес ще следим реакцията на семейства - потребители, които са ощетени от неетичните действия на ръководството на болницата.
Извършен икономически анализ в хода на делото установява, че МЦ "Афродита" осъществява най-много пробовземания в болница "Селена" и съответно формира най-голям дял от приходите на клиниката от тази услуга. Поради което няма основание таксите за центъра да бъдат вдигнати 8 пъти. Най-вероятно причината е притискане на МЦ "Афродита", за да се оттегли от пазара за сметка на "Селена Целс" и извличане на облаги извън обичайните търговски взаимоотношения.
Глобата, която КЗК ще наложи на УСБАЛАГ "Селена" ООД, ще стане ясна в следващите седмици. Очаква се тя са е сериозна. Това не е първият скандал около името на клиниката. Тъканната банка "Селена Целс", обвързана с болница "Селена", беше нашумяла за фалшива реклама за използване на промоция, че е акредитирана без да разполага с каквито и да е акредитации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай