Опасна болест дебне децата ни в училище

Хепатит А не е водна инфекция, трябва редовно да мием ръцете си, каза проф. д-р Тодор Кантарджиев

Опасна болест дебне децата ни в училище | StandartNews.com

Предупреждение за хепатит А отправи в ефира на Нова тв проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

ВИЖ ОЩЕ: Грипна епидемия в Дупница и Сапарева баня

Първият контакт с вирусa става в училищата, заяви проф. Кантарджиев. И заяви, че българите трябва да знаят някои неща за хепатит А. За разлика от другите типове хепатит, вирусът тип А не е така опасен. Но болестта на мръсните ръце изобщо не бива да се подценява. В момента имаме завишение, което е характерно за късната есен. Не е някаква изненада и не е свързано със замърсен въздух или вода, обясни експертът. „Ако хепатит А е водна инфекция, то това се разбира, защото за кратко време заболяват много хора. Не наблюдаваме подобно нещо, а постепенно увеличаване. Това, което може да се направи, е редовно да мием ръцете си”, посочи Кантарджиев.

Професорът даде своя анализ и за още няколко заболявания, които се наблюдават в момента. „Варицелата е типична детска шарка. Последните години имаме няколко десетки хиляди случаи годишно. Няма някакво голямо увеличение”, успокои родителите проф. д-р Кантарджиев.

По отношение на грипа той посочи, че всяка година от грип умират няколко хиляди души. „Това са главно възрастни хора, които стават жертва на усложненията от заболяването. Намалелият имунитет, високата температура и изтощението правят организма податлив на бактериални инфекции. Това са бактериалните пневмонии. На 10 000 болни от грип един може да получи възпаление на мозъка, а на около 3 000 болни – един да започне директно с вирусна, грипна пневмония”, разясни професорът.

В момента има слабо епидемично разпространение на грипа, допълни той. „Това означава, че за броени дни случаите се увеличават. През последната седмица имаме около 40% повече от предишната. Все още не сме достигнали силно епидемично разпространение и пика на грипа”, заключи проф. Кантарджиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай