НЗОК: Безлимитни направления за PCR

Това каза дректорът на НЗОК

НЗОК: Безлимитни направления за PCR | StandartNews.com

Общопрактикуващите лекари вече могат да пускат с електронно направление за изследване за тестване за коронавирус с PCR, за което няма лимит. Това каза в студиото на „Лице в лице“ шефът на здравната каса проф. Петко Салчев.

Има възможност за изпращане на такива направление чрез информационно обслужване, ние имаме ангажимент да заплащаме здравната услуга, технологичната услуга заплащаме, обясни шефът на НЗОК в отговор на въпрос работи ли тази услуга. Личните лекари алармираха, че не могат да изпращат електронни направления преди време.

Проф. Салчев обясни, че се получава уникален номер на направление, чрез есемес по телефона, с който може да се а отиде в лаборатория за изследването. Той добави, че лимит има за пациентите, който се състои от 11 критерия, от които поне 2 трябва да са покрити, за да се издаде такова направление. Това е преценка на личния лекар, каза още шефът на НЗОК.

В момента 60 лв. изплаща касата за PCR, другото се доплаща, лабораториите сами определят цените си. Смятам, че трябва да се намира изследване и под 60 лв. Цената, която плащаме на лабораториите, е договорена, обясни проф. Салчев.

PCR е само удостоверително, може да се пусне болничен лист и без теста, потвърдително е дали има, клиничната картина, не зависи от PCR, вирусна инфекция трябва да се лекува независимо каква е тя, добави шефът на НЗОК.

Ако има придружаващи симптоми или заболявания, нищо не пречи да се лекува по пътека за пневмония, ако има такава, цената е 1200 лв. Това е за вирусна инфекция или всяка пневмония, която е доказана с PCR тест, уточни проф. Салчев.

Пуснато е и указание до аптеките да може да се получават на базата на рецептурната книжка на хронично болните т. нар. автоматични рецепти, без да е необходимо ходене за допълнително заверяване на протоколите.

Не е работа на касата кой как доставя лекарства във веригата на доставчиците и какви са цените, обясни още Салчев. Касата купува крайния продукт, не дава нищо, добави той

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай