Сряда,

Ново оборудване за деца с епилепсия

От: Стандарт -
113
Ново оборудване за деца с епилепсия
A
A
A

Деца със сложни огнищни епилепсии вече имат нов шанс за лечение и диагностика. Благодарение на ново оборудване, дарено от инициативата "Българската Коледа", на хора с тежки форми на епилепсия вече може да им бъде извършено едновременно магнитно-резонансно изследване /ЯМР/ и електроенцефалография /ЕЕГ/ в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Това комбинирано изследване спада към един от трите признати метода в света за най-високотехнологична локализация на източника. Методът е уникален за България и не са много местата в Европа, в които има възможност за прилагането му.

"Това изследване спада към най-високо специализираните. Такива изследвания се правят в много малко центрове по света. Така че го смятаме за едно нововъведение, което ни поставя в челния списък с центрове по света, занимаващи се с хирургия на епилепсия", подчерта д-р Красимир Минкин, ръководител на Референтния център по функционална и епилептична хирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

"Бих могла като родител да кажа, че този ЕЕГ апарат дава много добри възможности на докторите да се справят с такива тежки епилепсии, което е много добър шанс за дечицата да живеят един нормален и пълноценен живот. Защото да живееш от малък с епилепсия, е много тежко и поради стигмата, и поради самото заболяване. Това изследване ще помогне и на по-възрастни хора", каза пред Dariknews.bg Антоанета Витева, член на УС на Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ).

Над 250 пациенти с тежки епилепсии са оперирани в Центъра по функционална неврохирургия на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" за последните 10 години. В повечето случаи става въпрос за деца, тъй като болестта се проявява най-често в детска възраст. При около 70% от пациентите е постигнат пълен контрол над епилептичните пристъпи. Тази успеваемост е съизмерима с резултатите на водещите европейски центрове по епилептична хирургия.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички