Ново оборудване за деца с епилепсия

ЕЕГ апарат дава отлични възможности на докторите да се справят с тежки епилепсии, което е много добър шанс за дечицата да живеят един нормален и пълноценен живот

Ново оборудване за деца с епилепсия | StandartNews.com

Деца със сложни огнищни епилепсии вече имат нов шанс за лечение и диагностика. Благодарение на ново оборудване, дарено от инициативата "Българската Коледа", на хора с тежки форми на епилепсия вече може да им бъде извършено едновременно магнитно-резонансно изследване /ЯМР/ и електроенцефалография /ЕЕГ/ в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Това комбинирано изследване спада към един от трите признати метода в света за най-високотехнологична локализация на източника. Методът е уникален за България и не са много местата в Европа, в които има възможност за прилагането му.

"Това изследване спада към най-високо специализираните. Такива изследвания се правят в много малко центрове по света. Така че го смятаме за едно нововъведение, което ни поставя в челния списък с центрове по света, занимаващи се с хирургия на епилепсия", подчерта д-р Красимир Минкин, ръководител на Референтния център по функционална и епилептична хирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

"Бих могла като родител да кажа, че този ЕЕГ апарат дава много добри възможности на докторите да се справят с такива тежки епилепсии, което е много добър шанс за дечицата да живеят един нормален и пълноценен живот. Защото да живееш от малък с епилепсия, е много тежко и поради стигмата, и поради самото заболяване. Това изследване ще помогне и на по-възрастни хора", каза пред Dariknews.bg Антоанета Витева, член на УС на Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ).

Над 250 пациенти с тежки епилепсии са оперирани в Центъра по функционална неврохирургия на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" за последните 10 години. В повечето случаи става въпрос за деца, тъй като болестта се проявява най-често в детска възраст. При около 70% от пациентите е постигнат пълен контрол над епилептичните пристъпи. Тази успеваемост е съизмерима с резултатите на водещите европейски центрове по епилептична хирургия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай