Ново лекарство дава надежда на онкоболни

Става дума за нов вид препарат от т.нар. таргетна терапия

Ново лекарство дава надежда на онкоболни | StandartNews.com

Ново лекарство за рак е одобрено за употреба в Европа. Според учените терапията дава надежда за хиляди тежкоболни пациенти в напреднал стадий на онкозаболявания. Става дума за нов вид препарат от т.нар. таргетна терапия. За разлика от сега действащите медикаменти новото при него според Европейската агенция по лекарствата е, че ще може да се прилага при тумори от различни тъкани – стига само да е налице определена генна мутация.

2-годишната Шарлът Стивънсън от Белфаст страда от рак на костите. След като лекарите не дават големи шансове за лечение с познатите медикаменти, семейството на Шарлът се съгласява да й приложат нов вид лекарство – ларотректиниб. Терапията се оказва успешна, а подобен ефект онколозите постигат при над 2/3 от пациентите.

„Става дума за тумори, които са неоперабилни, много инвазивни, метастазирали или при които самата операция е много рискова. Това дава шанс за живот с добро качество за тези болни, при които сега е имало лоша прогноза”, каза д-р Ирена Брадинова.

„Би било неправилно да се каже, че иновативната терапия минимизира или отстранява страничните реакции, но се променя спектърът на тези реакции, а постигнатият отговор е много по-силен, по-впечатляващ и по-траен – измерен на молекулярно ниво”, коментира проф. Жанет Грудева.

В случая с ларотректиниб – това, което кара учените да го нарекат „революционен медикамент”, е фактът, че има по-универсално действие. Трябва само да е налице определена генна мутация – която да прави тумора лечим.

Новото при него е, че е ефективен независимо от тъканния произход на самия тумор. Затова лекарите смятат, че може да се прилага както при пациенти с рак на костите, така и при онкозаболявания на мозъка, на бъбреците и на щитовидната жлеза. „Новите терапии ни дават възможност за по-голяма специфичност, когато искаме да повлияем на туморния процес”, каза проф. Жанет Грудева. Междувременно това е надежда и за пациентите със злокачествени заболявания на кръвта. Болни от левкемия у нас вече са в ремисия без лечение. След първия подобен случай в Пловдив преди 2 години лекарите успешно са спрели терапията и на други пациенти – заради добри показатели. „Вече можем да говорим не само за лечение, но и за излекуване – при строг контрол”, каза Грудева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай