Ново 20 - витамин D не помага срещу ковид

Или поне няма доказателства до момента

Ново 20 - витамин D не помага срещу ковид | StandartNews.com

Витамин D често се препоръчва на болни от COVID-19 или за превенция от заразата, но учени алармират, че няма доказателства той да помага при заболяването, пише Би Би Си,

От Националният британски институт по здравеопазване посочват, че прием на витамин D се препоръчва за здрави кости и мускули, но не трябва да се прекалява.

Различни медици посочват, че е вероятно да има връзка между имунния отговор при коронавирусна инфекция и прием на витамина, но няма категорични доказателства за това, така че да се изписват при лечение на заразата или за превенция от нея.

Въпреки това на Острова се осигуряват безплатни дози витамин D за най-уязвимите групи в обществото.

Здравните експерти посочват, че за да има категоричен отговор по темата трябва да се направи проучване при различните възрастови групи.

Към момента витамин D не е част от протоколите за лечение на COVID-19, но ако се установи благоприятното му влияние при болните, би могъл да се добави.

Професорът по респираторни инфекции в Лондонския университет "Кралица Мери" Адриан Мартино твърди, че има шанс витамин D да намалява риска от заразяване и дори да помага болестта да протича с по-леки симптоми.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай