Събота,

Нова тема - проверяват как се внасяли маските

От: стандарт -
528
Нова тема - проверяват как се внасяли маските
A
A
A

"Предварителните данни показват, че договорите за респиратори, лични предпазни средства са сключвани директно с китайски и южнокорейски фирми, без да е имало съгласуване. Директно с подписа на един заместник министър Жени Начева ги е давала на министъра, който ги е внасял в МС и решенията са връщани обратно за сключване договори", обясни начина на работа заместник-здравният министър.

Той добави, че има данни за некачествени неща, които са купувани като част от респираторите. По някои договори не е имало клаузи за неустойки, имало е просрочени доставки, купувани са излишни неща като "хлорохин" от Китай. Страната ни е имала достатъчни количества от дарения, а купените сега стоят складове и не се използват. Има вероятност срокът им на годност да изтече.

"Дали се касае за злоупотреби - това ще установи проверката. Вероятно тя ще бъде изпратена в прокуратурата. Поръчките, които са правени в този период, са за над 100 млн. лв. Част от тях, от 2021 г., са правени по сравнително нормален начин", уточни Димитър Петров пред Bulgaria ON AIR.

Той добави, че по същата тема се извършва и проверка от ГДБОП.

"Ние не можем да проверим за три месеца всичко, проверяваме болниците, за които има много сигнали и онези, които са в тежко финансово състояние като "Александровка" и Хематологията в Дървеница. Трябва да се предприемат мерки в името на болниците и лекарите", каза още зам.-министър Петров.

Във връзка с проверката в "Пирогов", която се извършва от НЗОК, той уточни, че към момента има данни, че в една трета от ревизираните случаите вероятно се касае за фалшиви хоспитализации.

"При всички положения ако има такива, Касата ще прекрати договора по конкретната клинична пътека. От това дали нарушенията са били локално ниво или от липса на контрол от страна на ръководството, ще се реши какви мерки да се предприемат", добави заместник-здравният министър.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com