Ноу хау: Дронове ще носят лекарства

Предстоят тестове край наш град

Ноу хау: Дронове ще носят лекарства | StandartNews.com

Дронове носят кроасан и кафе на жители в малко населено място в Ирландия, други пък в Америка доставят лекарства и медицински пратки до прага на дома на нуждаещи се. Възможно ли е това да се случи скоро в Раковски и страната ни, ще стане ясно на 28 март, когато ще се проведат тестове на летателна площадка близо до Раковски. Има обаче вероятност поради лоши метеорологични условия датата да бъде променена, обясниха от общината.     

Възможност за извършване на тестове с дронове в района на Раковски бяха обсъдени през февруари на обществено обсъждане на концепцията за U-space въздушно пространство, проведено в общината. Тестовете са заложени като част от проекта за установяване на U-space.

"Нашата цел е дроновете да бъдат практически използвани в ежедневието на хората. Това ще доведе до постигане на икономическите цели и повишаване на качеството на живот на цялото общество", заяви тогава заместник-министърът на транспорта и съобщенията Николай Найденов.

Въздушното пространство U-space е концепция, разработена от Европейския съюз за определяне на въздушно пространство, където безпилотни летателни системи, могат да летят безопасно, сигурно и контролирано. Има за цел да осигури екосистема, която позволява на дроновете да летят на ниски височини в градска среда, като същевременно се гарантира безопасността на хората, другите въздухоплавателни средства и съответната инфраструктура.

Очаква се развитието на U-space да изиграе решаваща роля за интегрирането на дронове в системата на въздушното пространство, тъй като дроновете стават все по-популярни и се използват за доставки, инспекции, картографиране, въздушна фотография, патрулиране и наблюдение.

В момента у нас първо се набляга на медицинските пратки, обясниха запознати, пише "Марица".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай