Понеделник,

Най-после! Важно решение за бързите тестове

От: СТАНДАРТ -
2639
Най-после! Важно решение за бързите тестове
A
A
A

Общопрактикуващите лекари и специалистите от извънболничната медицинска помощ да издават направления за бърз антигенен тест за COVID-19, предлага Министерството на здравеопазването (МЗ). Предложението е записано в проект за допълнение на Наредбата за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Проектът е публикуван за обществено обсъждане, съобщи пресслужбата на МЗ.

Идеята е бързите антигенни тестове за COVID-19 да бъдат включени в медико-диагностичните изследвания, заплащани от бюджета на НЗОК. Антигенни тестове ще могат да бъдат извършвани след насочване от лекар от първичната или специализираната извънболнична медицинска помощ.

С промяната се цели подобряване на качеството и навременността на медицинската помощ за пациентите и разширяване на дейностите за ранно откриване на инфекция с коронавирус. Ранното доказване на съществуваща инфекция у заразените лица и последващите мерки за тяхното поставяне под карантина или изолация би довело до значително забавяне на разпространението на COVID-19.

Необходимите финансови средства за прилагане на предложените промени са в рамките на бюджета на НЗОК за съответната година.

Към момента пациентите могат да получават направление за PCR изследване за наличието на коронавирусна инфекция само след консултация от лекар специалист, а не от общопрактикуващ лекар, припомниха от пресслужбата.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички