Националната гордост ‚Мама и Аз‘ е отворена за сътрудничество за намаляване на рекордната детска смъртност

Едва 100 дни след откриването, специалистите на ,Мама и Аз‘ са помогнали на стотици деца

Националната гордост ‚Мама и Аз‘ е отворена за сътрудничество за намаляване на рекордната детска смъртност | StandartNews.com
  • Националната гордост ‚Мама и Аз‘ е отворена за сътрудничество за намаляване на рекордната детска смъртност и срещу тежката демографска криза

 

Едва 100 дни след откриването, специалистите на ,Мама и Аз‘ са помогнали на стотици деца, бебета и млади майки от цялата страна – как толкова бързо успяхте да запълните капацитета на новопостроената клиника?

Денонощната работа на всички специалисти в ,Мама и Аз‘ в грижите за малките пациенти и техните майки, не ни остави време да правим специални анализи, но високата експертиза, отличните условия, модерната апаратура, безапелационният прием на всички тежки случаи и всички нуждаещи се пациенти, независимо от финансови, етнически или образователни показатели на семейството, не остават незабелязани. За клиничните ни успехи вече получаваме признание и от Европа, с радост посрещнахме и първите тризнаци!

Какво следва?

Обсъдихме с ръководството и главния инвеститор много различни планове. За нас детското здравеопазване е абсолютен национален приоритет и имаме ясна визия за бъдещето. Развитието на кадрите и надграждането на квалификацията в редица редки педиатрични специалности е без алтернатива и има предимство пред по-нататъшното разширяване на клиниката. Затова националната гордост ‚Мама и Аз‘ в Плевен е отворена за сътрудничество с всички детски отделения и родилни домове в цялата страна, за да намалим заедно рекордната детска смъртност и да се изправим срещу тежката демографска криза. Като част от високотехнологичния болничен комплекс  ‚Сърце и Мозък‘ ние сме много силно подкрепени с клинична експертиза и цялостен капацитет в редица специалности като ортопедия, кардиология, неврология, хирургия, генетика и други.

 

На редица места детските и даже родилните отделения са пред затваряне или са на ръба на оцеляването. Примерите са много и за съжаление даже в областни центрове като Враца, Велико Търново и Ловеч – всички в държавни болници.

За всички екипи в ,Мама и Аз‘ децата и родилките са пациенти, които винаги стоят на първо място, независимо от къде са реферирани. Не правим разлика дали са държавни, общински или частни здравни заведения. Еднакво открити сме за сътрудничество с университетски болници или такива с първо ниво на компетентност. При нас постъпват пациенти и майки от почти цялата страна, включително от споменатите областни центрове. Стремим се да наваксаме огромното национално изоставане в развитието на детското и майчино здравеопазване, задълбочило се през последните пет десетилетия. Нямаме време и енергия да участваме в безплодни интриги и противопоставяне с користни цели. Даже историческата равносметка е без значение – животът се спасява сега, в този момент, а възпитанието и образованието на един човек отнемат дълго време. Далновидните решения, големи и малки, сплотяват огромния ни колектив – за мечтите и перспективите за издигане на лекарската ни квалификация и преди всичко, за дългосрочното развитие на страната и нашето общество.

Концентрацията на висока експертиза не може да замести добре организираните на регионално ниво специалности като детски болести и родилна помощ, не е ли така?

Да, разбира се, така е. Затова сме големи привърженици и подкрепяме бързото изграждане на новата национална детска болница в София и специализираните детски болници в Бургас и Варна, за които научихме от медиите. С националния лидер в болничната помощ ‚Сърце и Мозък‘ имаме ясно общо разбиране и в плановете за нови болници са включени също малки родилни и педиатрични отделения, които ще бъдат методично ръководени и кадрово развивани от клиника ‚Мама и Аз“ Плевен заедно с редица светила от Съединените щати и Европа. Концентрацията на експертиза е единственият успешен модел за развитие в световната болнична помощ, която е силно подвластна на напредъка във високите медицински технологии. Истинският успех на национално ниво идва само когато тази концентрирана висока експертиза е достъпна за цялото население, осигурен е задоволителен (или над минималния стандарт) достъп до диагностика и лекарски грижи в малките и отдалечени населени места. Затова ето един частен пример с ясното разбиране, че нито държавата сама, нито един предприемач сам могат да решат проблемите в здравеопазването на която и да било страна в света. След 2007 г. Българският Кардиологичен Институт, част от който са ,Мама и Аз‘ и ,Сърце и Мозък‘, изгради и управлява модерно седем болници извън София и поради тяхната тясна специализация, колегите кардиолози, инвазивни кардиолози и кардиохирурзи намалиха смъртността от сърдечносъдови заболявания и конкретно инфаркт на миокарда в условията на висока обща смъртност в национален мащаб.

Споменахте за мечтите?

Много колективни и индивидуални мечти споделяме. Много колективна и индивидуална енергия има зад тях. Ще споделя само една много специална: през следващите 10 години европейската статистика обективно да отчете драстично намаляване на детската смъртност и издигане на България поне до средноевропейско ниво в детското и майчино здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай