Музикотерапевтите правят национална конференция с международно участие

Този път форумът ще се проведе онлайн

Музикотерапевтите правят национална конференция с международно участие | StandartNews.com

Пета национална конференция по музикотерапия с международно участие, организира Българската асоциация по музикотерапия (БАМ№ от 4 до 6 ноември. За пети път в 27-годишната история на БАМ форумът ще събере професионалисти и студенти по музикотерапия. Този път конференцията ще се проведе онлайн, съобщи за Стандарт един от учредителите на асоциацията психотерапевтът Лилия Ахтарова.

– Защо тази година форумът се провежда онлайн?

- Организационният екип взе това решение, като предполагахме, че това ще даде на повече участници възможност да се включат. Така се избягват разноски по път и пребиваване за хората, които не са от София, включително и за колеги от чужбина.

– От кои страни са презентаторите?

- Гости презентатори ще има от Сърбия, Румъния, Белгия и Австрия. Българското участие е предимно от възпитаници  и преподаватели от Музикотерапевтичния институт в София.

– Какви теми ще бъдат разгледани?

- Тази  година като че ли преобладават теми предимно от т.нар. „клинична музикотерапия“ при работа с деца, юноши, с възрастни и разбира се има няколко представяния на музикотерапевтични подходи и интервенции в психотерапията.

– За кого, за каква публика е предназначена предстоящата конференция?

- Целта на конференцията е да събере на едно място професионалисти, студенти по музикотерапия и специалисти от други хуманитарни професии, където музикотерапевтични техники и прийоми биха били полезни. Като на пример музикални педагози, логопеди, психолози, социални работници, специалисти от медицинските професии.

– В кои области музикотерапията би била полезна и препоръчителна?

- В областта на соматичната медицина – при неврологично болни в рехабилитационен период, като на пример след прекаран мозъчен удар, с болестта на паркинсон, множествена склероза, след травматични инциденти на централната нервна система. При деца: здрави за поведенческо и познавателно развитие, изграждане на самочувствие и емоционална интелигентност развитие на творческия потенциал, деца с  дефицити на внимание и концентрация, с различни заболявания на опорно двигателния апарат, вродени неврологични аномалии  и забавено развитие. В последните години често към нас се обръщат и родители за психична помощ от типа агресивно поведение в училище и към родителите, зависимости към електронните устройства и др.

– Казахте, че музиката се прилага и в психотерапията?

- Да, музикалната психотерапия има място при психосоматични заболявания, каквито са язва на стомаха, алергичните заболявания, и други симптоми за които няма установена  налична соматична причина. Вземане на оптимално подходящи решения в ситуация в която се намират, разрешаване на конфликти и каквито и да е усложнени взаимоотношения.  Разбира се широки възможности има при клиенти, които желаят да работят за своето личностно израстване, т.е. да развият нови умения или да доразвият такива, да открият нови ресурси у себе си, да си разрешат да бъдат себе си, за себеуважение, себеотстояване, изграждане на лидерски  умения и още много други.

Повече за Българската асоциация по музикотерапияможете да научите на: www.bulgarianmusictherapy.com и www.mtisbg.com

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай