Сряда,

Мангъров сравни маймунската треска с джакпот от тотото

От: Стандарт -
4330
Мангъров сравни маймунската треска с джакпот от тотото
A
A
A

Да се заразим с маймунска шарка е като да ни се падне джакпот от тотото – има 90 случая в цяла Европа и не очаквам да станат много повече. Това каза по повод новите за разпространяващото се „ново“ заболяване инфекционистът доц. Атанас Мангъров. Той уточни, че до момента у нас няма регистриран случай на шарката, но допълни, че все пак има възможност заболяването да стигне и до тук. Опасността то да се развие в тази част на света обаче е много малка, каза Мангъров.

Маймунската шарка е открита през 1958 г. в Централна и Западна Африка при лабораторни маймуни. Заболяването засяга най-вече дребни бозайници. Преминава при хората при близък контакт - хранене, одраскване, ухапване.

“Ако някой установи, че има температура, мехурчест обрив, подуване на лимфни възли, болки по мускулите и ставите, може да се прегледа. Но няма да умрем от тази шарка”, каза още лекарят.

Той обясни още, че смъртните случаи на маймунска шарка при хората се дължат на това, че те са хипотрофични, недохранени и с придружаващи заболявания.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com