Четвъртък,

Мангъров проговори за ваксините, голяма поразия

От: Иван Ангелов, сн. БГНЕС, архив -
4331
Мангъров проговори за ваксините, голяма поразия
A
A
A

Една трета от закупените от България ваксини срещу COVID-19 са използвани (около 4,600 млн. дози от близо 20 млн. дози закупени), всички останали дози най-вероятно няма да бъдат използвани, предвид статистиката за последната седмица, която сочи, че поставеният брой ваксини е 1900. Това коментира пред медии инфекционистът доц. Атанас Мангъров, съобщиха от пресцентъра на партия АБВ.

Той отбеляза, че у нас данните на Евростат за допълнителна смъртност са с отрицателни стойности, сравнена с държави с много по-висок процент ваксинирани (за октомври -0,2%, за ноември -2,6%). За същите месеци допълнителната смъртност в държави като Гърция и Германия, Португалия, Швеция, Финландия, Великобритания, които бяха сочени като пример за ваксинационна дисциплина, е с положителни стойности.

Подобни данни трябва да накарат тези, които се занимават с купуване и лансиране на ваксините срещу COVID-19 да се замислят, посочи доц. Мангъров, като уточни, че не е задължително да търсим зависимост между високата смъртност и големия процент ваксинирани.

Доц. Мангъров отново подчерта липсата на необходимост от прилагане на ваксини срещу COVID-19 върху деца, заради съмнения за вреда, ниска заболеваемост сред тях, а и факта, че ваксините не предотвратяват разпространението на COVID-19.

Същевременно Мангъров посъветва гражданите да се ваксинират срещу сезонен грип, като сподели личен опит в тази посока и подчерта, че ваксините срещу COVID- 19 и тези срещу сезонен грип няма нищо общо.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията