Ловеч е бижу, което се похабява

Ловеч е бижу, което се похабява | StandartNews.com

- Г-жо Маринова, сегашният градоначалник на Ловеч се бори за четвърти мандат, на предишните местни избори ви изпревари на балотаж. Лична ли е вече надпреварата за кметското място в града?
- Не, нищо лично няма. Приемам лично само проблемите на града. Ловеч е едно бижу - с прекрасна природа, стратегическо местоположение в центъра на България, с уникална архитектура и културно-историческо наследство. За съжаление това бижу с всяка изминала година се похабява - Ловеч върви назад, хората бягат, по улиците ме питат: "Ще го бъде ли този град?". Така че решението ми отново да се кандидатирам за кмет беше продиктувано от самото ми всекидневие, защото като депутат не съм преставала да работя за Ловеч.
- Очертавате доста мрачна картина, но в същото време досегашният кмет отчита редица реализирани проекти...
- Някои от тях са като извадени от сценарий на Кустурица. Любим проект на ловчанлии например е плаващата сцена с воден екран - съоръжение с неясно предназначение, което при всеки прилив тръгва по Осъма, а няколко общински служители тичат да го издирват по течението на реката. "Отплаващата сцена", както я наричат тук, струваше на града около 600 000 лева, без да е ясно каква е икономическата целесъобразност от разхищението. Също така имаме Музей на водата, в който няма вода. 40 000 лева струваше само наемът на хеликоптера, който монтира един абсурден купол върху уникалната базилика в средновековната крепост "Хисаря", с което Ловеч достойно участва в класацията за бутафория върху културно-исторически обекти. Имаме и туристическо влакче до крепостта, но нямаме читав път до там. Цял Ловеч настръхна и от желанието на досегашния кмет да упражни увлечението си по бутафорията върху символа на града - Покрития мост, проектиран от Уста Кольо Фичето, което за щастие не се случи. Имаме и уникален зоопарк, който стана световноизвестен покрай тъжния край на леопарда Алфонсо...
- Изброихте доста от знаковите културно-исторически обекти в Ловеч, вие как виждате бъдещето на региона като привлекателна за туристите дестинация?
- Да, мога да изброя и какво няма Ловеч като туристически град - няма инфраструктура, пътища до обектите, няма указателни табели, няма визия за това как да предлага качествен и цялостен туристически продукт. И то продукт, който да носи приходи и за общината, и за малкия и средния бизнес, и за предприемачите в града. В ГЕРБ-Ловеч работим по цялостна стратегия и за управление и развитие на туризма и то не в рамките на предизборната кампания, а от години. Ще дам още един пример - архитектурният резерват Старо Стефаново. Именно общинските съветници от ГЕРБ предложиха то да бъде включено в интегрирания план за градско възстановяване и развитие, което сега кметът отчита като голяма своя заслуга. Но пропуска да каже, как на два пъти представителите на ГЕРБ в Общинския съвет спасяват старото училище в двора на църквата в Старо Стефаново, което беше обявено за продажба. До Старо Стефаново, само на няколко километра, има два много красиви водопада, но няма екопътеки до тях.
- Споменахте, че градът се смалява - всъщност Ловеч е на челните места в негативната класация за демографски срив сред областните градове. Защо бягат хората от Ловеч? Може ли един кмет да им предложи решения, за да останат?
- Младите хора бягат най-вече заради липсата на работа и добри заплати и това е повече от разбираемо. А Ловеч е много удобен и приятен град за отглеждане на деца. Така че, когато започнем да привличаме инвеститори, да предлагаме честни и ясни правила за бизнеса, когато икономиката потръгне, надявам се, че ще задържим младите тук. Ще дам още един пример - в момента болницата в града няма никакъв шанс да привлече младите ловчанлии, които завършват медицина. Нещо повече - нашите лекари отиват да работят в съседни общини. Но с помощта на моите колеги от комисиите по здравеопазване, правни въпроси, труда, социалната и демографската политика, работим върху пилотен проект за съвместна работа с едно от най-престижните лечебни заведения в страната. Ако в здравеопазването в Ловеч влезе модерна апаратура и заплатите са на ниво, лекарите ще остават тук.
- Казвате за Ловеч, че "потъва в безвремие", оптимист ли сте въпреки това?
- Да, оптимист съм. С повече работа и вяра Ловеч ще светне и ще възроди славата си. Оптимист съм и защото имам зад гърба си много силна листа за общински съветници - икономисти, инженери, юристи, педагози, лекари. ГЕРБ направи много в градовете, в които ръководи местната власт - София, Бургас, Велико Търново, Габрово, Севлиево. Искам да видя Ловеч в списъка на успешните градове, а не на дъното на класацията на градове със затихващи функции. Може да звучи банално, но сега е моментът за промяна на статуквото в Ловеч.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай