Личните лекари поискаха немислимото за рецептите

Докато не бъдат преодолени проблемите, на медиците трябва да се изреши да изписват и на хартия

Личните лекари поискаха немислимото за рецептите | StandartNews.com

Източник: БГНЕС, архив

Докато не бъде оправен проблемът с кодовете, да се позволи на лекарите да работят и с хартиена рецепта. Това е една от пет точки, които медиците представят пред властта, обяви в предаването „Лице в лице“ по бТВ заместник-председателят на УС на БЛС и общопрактикуващ лекар д-р Николай Брънзалов.

„Да, това е хаос. Проблемите са много, но основният е липсата на контрол при отпускането на медикаментите. Тази система се въведе императивно. Българският лекарски съюз предупреждаваше до последно, че ще се случи именно това, което се случи. А именно – 50% от моите колеги да не могат да си изпълняват професията в пълния ѝ размер“, обясни той.

Според д-р Брънзалов до последно от Българския фармацевтичен съюз са настоявали, че техните софтуери са готови за работа с е-рецепти. „След това започнаха „да пеят друга песен“, че техните софтуери не са готови. Объркването дойде от кодовете на фармацевтите, с които лекарите не са запознати. Стигна се и до връщане на пациенти“, каза още той.  

Що се отнася до това, че голяма част от лекарите, включително световноизвестни имена в медицината, не могат да работят с електронната система и да изписват медикаменти, д-р Брънзалов поясни, че „въпросното приложение не е никак сложно за работа“.

„Електронното изписване на медикамент не отнема много повече време, отколкото писането на хартиена рецепта. Но по-важното за мен в случая е дали в аптеката ще бъде отпуснато това, което лекарят е предписал, защото такава е законовата рамка в момента“, посочи още той.

Според него има лекари, които изписват е-рецепти от две години, но проблемът бил какво точно е отпускано досега в аптеките. До 16 октомври вариантите за изписване на медикаменти са били два – по електронен път или на хартия, посочи още личният лекар. Той уточни, че тъй като сега тези два потока се сливат в един, започват да се появяват и проблемите.

„Когато пациентът мине през тази врата, той застава пред друга врата в средата на полето. Който иска минава през нея, а който иска – не минава. А именно – докторът ти предписва едно, но какво се отпуска в аптеките никой не знае“, обясни още той.

Заместник-председателят на УС на БЛС обърна внимание и на това, че никъде в наредбите не се споменава думата „контрол“. Според него, докато не се решат всички проблеми, е редно да се позволи на лекарите да използват и хартиените рецепти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай