Лекарите се отказаха да протестират

Лекарите се отказаха да протестират | StandartNews.com

София. Болничните служители засега няма да протестират. 23 от общо 28 районни лекарски колегии са гласували съсловната организация на лекарите да приеме ангажиментите, поети от правителството и НЗОК и да се откаже от протестите на този етап, съобщиха от Българския лекарски съюз.

Те обаче уточняват, че това ще се промени при неизпълнение дори само на един от поетите от здравната каса ангажименти. Поводът за обсъждането на бъдещи действия беше неизплащането на пълния размер средства за болниците. В страната и София вече се проведоха предупредителни протести на болничните служители.

Четири колегии - Видин, Ямбол, Смолян и Шумен, са се обявили за ефективни протести, а една – Търговище, няма становище.

Преди седмица ръководството на БЛС изпрати запитване до колегиите по отношение на становището им за ефективни протести.

Лекарите трябваше да изберат един от двата отговора:

1. Организиране и провеждане на радикални ефективни протестни действия, ограничаващи дейността на всички нива в здравната система с осигуряване само на спешна помощ.

2. На този етап приемане на ангажиментите на правителството и НЗОК, като оставаме в готовност за провеждане на ефективни протестни действия, дори и при неизпълнение само на една точка от поетите ангажименти", уточнява се в съобщението.

От съсловната организация изброяват и конкретните ангажименти, поети от правителството:

1.Приемане и публикуване в Държавен вестник на Правилата за добра медицинска практика, предложени от Български лекарски съюз в МЗ. Срок за публикуване до 31.12.2013 г.

2. Гарантиране на стопроцентово плащане на болничната медицинска помощ за м.септември 2013 г – 27 млн.лв. до 10 .12. 2013 г. Заплащането на не разплатените здравноосигурителни плащания за болнична помощ за месеците октомври и ноември 2013 г. да се извърши до 20.01.2014 г.

3. НЗОК сключва анекси с лечебните заведения най-късно до 10.12.2013 г., с които се регламентира изпълнението на т.2.

4. Преминаване на финансирането и осигуряване на ваксините за задължителни имунизации и реимунизации от НЗОК към МЗ, считано от 01.01.2014 г., като сумата от 29 млн. лв. остава в бюджета на НЗОК.

5. МЗ ежемесечно изплаща разликата в потребителската такса за пенсионери до 2.90 лв.

6. Създаване на работна група към Министерски съвет, в която да бъдат включени всички заинтересовани страни, с цел обсъждане на дългосрочни мерки за оптимизиране функционирането и подобряването на контрола на здравната система до 20.11.2013 г.

7. С 10 млн.лв. се увеличават средствата за стоматологична дейност.

„Тъй като предложените мерки бяха приети от повечето регионални колегии, те ще бъдат оформени в съответния документ, който ще бъде подписан между представители на правителството, управителя на НЗОК и ръководството на БЛС и БЗС", допълва се в съобщението на лекарския съюз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай