Лекарите сами  срещу агресията

Стотици са нападенията над медици, за последните 2 г. са осъдени само двама. БЛС започва кампания "Добрата дума лекува"

Лекарите сами  срещу агресията | StandartNews.com

Стотици са нападенията над медици, за последните 2 г. са осъдени само двама. БЛС започва кампания "Добрата дума лекува"

 

С кампания "Добрата дума лекува" отвръщат лекарите на агресията срещу медици, която стана ежедневие у нас. Българският лекарски съюз /БЛС/ рестартира инициативата „Да спасяваш е призвание, не заслужава наказание,  #ПребориГнева", започнала през 2017 г. Съсловната организация реши да се бори с насилието, като даде път на Доброто - да показва позитивни примери за отношенията с пациентите и денонощните грижи, които полагат медиците за болните. 

"Случаите на агресия, с които се сблъскваме постоянно, показват, че обществото ни е сбъркано. Ние, лекарите, сме на поста си 24 часа в денонощието, абсурдно е да се страхуваме за себе си, докато спасяваме човешки животи. Агресията трябва да бъде пресечена", категоричен бе д-р Иван Маджаров, председател на БЛС.

Той изнесе потресаващи данни за агресия срещу медици от 2013 г. насам. Случаите за вербално и физическо насилие са стотици, а осъдените - единици, въпреки промените в Наказателния кодекс, приети преди 6 години. За периода 2014-2016 г. например са повдигнати 14 обвинения, но присъдата е една. За последните две години има само две ефективни присъди за посегателство над медицински лица.

В същото време само от началото на тази година вече има 114 случая на вербална и 8 случая на физическа агресия в центрове за спешна помощ. Сред пострадалите вече има напускащи колеги, допълни д-р Маджаров.

Той посочи най-фрапиращите инциденти от януари и февруари 2019-а:

Фелдшерът Наталия Армянова от спешния център в Горна Оряховица бе ударена с мобилен телефон от жена по време на нощно дежурство.

Нападнат бе лекарски екип в центъра по хемодиализа на Великотърновската болница.

19-годишен удари фелдшера Митко Щилиянов, докато в спешната помощ в Нова Загора се бореха за живота на баща му. 

"Настояваме институциите да бъдат безкомпромисни, а присъдите да бъдат налагани без смекчаващи вината обстоятелства", призова д-р Маджаров. 

Заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков припомни, че МЗ е подписало споразумение с Главна прокуратура за бързо производство в случаите на агресия срещу медици, а още през 2017 г. главният прокурор Сотир Цацаров е наредил прокурорите в цялата страна да изготвят алгоритъм за незабавна реакция след посегателства над лекари и медсестри.

През януари 2019 г. здравният министър Кирил Ананиев отново сезира главния прокурор за зачестилите нападения и поиска бързо производство за такива случаи. 

Другата мярка, която е по силите на лекарите в битката им срещу агресията, е поставяне на повече камери и паник бутони в отделенията и назначаване на жива охрана. За това ще се погрижат шефовете на болници.

Владо Карамазов лице на кампанията

Лице на кампанията "Добрата дума лекува" е актьорът Владо Карамазов, който облече бялата престилка и влезе в обувките на лекарите с ролята си в тв сериала "Откраднат живот".

"Агресията срещу медици е един от абсурдите, които мозъкът ми не може да проумее. Изпитвам гняв, когато чуя за нападение срещу лекар", каза актьорът.

Според него проблемът се крие във възпитанието на децата. "Има граници, които не бива да се прекрачват", посочи Карамазов. Самият той никога не можел да си позволи да говори на лекар на "ти".

"Приемам, че лекарите са хора на по-висше ниво от мен. Докато аз снимам фотосесия, например, моят приятел - анестезиологът д-р Благомир Здравков, се грижи за болните деца в "Пирогов", допълни още актьорът. 

Как се лекува с пистолет, опрян в слепоочието

Доц. д-р Костадин Ангелов, шеф на "Александровска болница", който е бил лекар на участниците в едно от изданията "Сървайвър", разказа за отговорността си за хората на остров без достъп до медицинска техника, само със слушалки и дефибрилатор, на който изтекли батериите.

"Няколко пъти съм се сблъсквал с гнева на хората. Един от случаите бе в Шокова зала, когато до главата ми бе опрян пистолет и ми бе даден ултиматум - ако не спася пациента, и аз няма да оживея. Питам се защо? Аз избрах тази професия, след като прочетох книгите на д-р Тотко Найденов "Аз, лекарят" и на Мостович - "Знахар.Морал". Отношението на българския народ към нашата професия винаги е било много позитивно. Да се замислим какво се случи. И днес, на годишнината от обесването на Васил Левски, ще припомня какво написа Апостола: "Народе????"

Д-р Тотко Найденов също разказа случай за агресия, когато по социалистическо време бил нападнат от пациент с брадва. Оплакал се в милицията, там смлели от бой нападателя и никой от махалата повече не посегнал на доктора. "Ако в днешно време не става с бой, става с прокурор", заключи д-р Найденов. 

"Трябва да обединим усилията си. Само една мярка няма да даде резултат, защото агресията е разболяла цялото ни общество", коментира и проф. д-р Николай Габровски, шеф на Клиниката по неврохирургия в "Пирогов" и зам.председател на БЛС. 

Като част от кампанията "Добрата дума лекува", БЛС обяви конкурс за фотографии, които да „говорят" за доброто, което ежедневно лекарите правят за пациентите си.  Изпратените материали ще се публикуват на сайта на БЛС, на Фейсбук страницата на организацията и във вестник Quo Vadis. Жури, в което влиза ръководството на БЛС и фотограф, ще определи най-въздействащите фотографии, с които ще бъде направена изложба.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай