Петък,

Купуват като топъл хляб ваксините срещу грип

От: СТАНДАРТ -
303
Купуват като топъл хляб ваксините срещу грип
A
A
A

Коронавирукът надви страха на хората от ваксиниране срещу сезонния грип. Ваксините срещу грип се купуват като топъл хляб. Първата партида от 88 000 бройки, която бе пусната в аптеките, е почти изчерпана и препаратът трудно се намира. От здравното министерство заявиха, че страната ни ще разполага общо с 340 000 дози.

 „При дистрибуторите свършиха за 3 часа, общо взето. И даже не всички аптеки успяха да вземат това, което бяха заявили предварително. Най-вероятно на пазара има все още ваксини, но са пред привършване. Ще имаме за 3-4 дни още”, заяви пред Нова тв Николай Костов, собственик на верига аптеки. Той уточни, че след 15 дни се очакват нови доставки – на другия голям производител.

В някои аптеки твърдят, че толкова засилен интерес към ваксината не е имало никога досега.

“Противогрипна ваксина означава ваксина, която да предпазва от разболяване от сезонния грип. Разболяване казвам, защото заразяване ще има там, където има въздушно-капкова инфекция. Въпросът е когато човек се зарази, да не се разболее”, посочи вирусологът проф. Радка Аргирова. Въпреки това индиректно противогрипната ваксина може да помогне и в борбата срещу COVID, тъй като в момента много от симптомите на сезонния грип се припокриват с тези на коронавируса.

Напълно обезпечени откъм ваксина ще са пенсионерите, тъй като държавата отпуска за тях 180 000 дози. А ваксинацията ще започне през октомври. Могат да се ваксинират единствено напълно здрави хора, напомнят медиците.

Бумът в продажбата на противогрипните ваксини беше очакван още преди месец. Тогава редица световни производители излязоха с информация, че за този сезон ще имат свръхпроизводство, защото се очаква и свръхтърсене.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Грип Ваксини