Неделя,

Кунчев е утопист: Не затваряне, а съзнание!

От: Редактор -
Кунчев е утопист: Не затваряне, а съзнание!
A
A
A

Вече не е ключовото това да затваряш, проверяваш, глобяваш. Ключовото е в съзнанието на хората. Така главният здравен инспектор Ангел Кунчев обясни в студиото на БНТ противоречието да се спира плановия прием в болниците, а заведенията да работят.

Няма никаква логика, според Кунчев, да се пречи на нормалния живот на хората в Търговище, където заболеваемостта е 42 на 100 000. "То и там ще се вдигне, неминуемо е", призна обаче Кунчев и обясни, че разпространението се дължи на британския щам. Затова сега се разчита и на съвестта на хората. "Ако хората действат разумно."

В момента целта е да се осигури ресурс на болниците и те да са готови да дадат лечение на всеки един гражданин. Кунчев заяви и че се ядосва на обвинения и въпроси за върнати болни - няма нито един пациент, който да не е получил спешната помощ, от която се нуждае, по думите на инспектора.

Има промяна в клиничната картина на вируса - по-лесното разпространение, засяга широко и младите хора, както и започва като обикновен грип - хрема, болки в гърлото, отпадналост.

COVID-19 тази година изтика грипа от терена на заболяванията. Ангел Кунчев обясни, че това обаче е нормална тенденция - вирусите имат интерференция, тръгват в началото на сезона няколко щама, един от тях набира скорост и изтиква всички останали, като остава основният причинител на сезонната епидемия.

Неговите очаквания в дългосрочен план са такива и за самия коронавирус. Много е вероятно той да стане като сезонните грипове и да продължи да циркулира сред световното население. Добрата новина е, че вече има матрица на ваксината и тя може да се усъвършенства бързо спрямо новите варианти.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички