Кунчев е утопист: Не затваряне, а съзнание!

Вече не е ключовото това да затваряш, проверяваш, глобяваш.

Кунчев е утопист: Не затваряне, а съзнание! | StandartNews.com

Вече не е ключовото това да затваряш, проверяваш, глобяваш. Ключовото е в съзнанието на хората. Така главният здравен инспектор Ангел Кунчев обясни в студиото на БНТ противоречието да се спира плановия прием в болниците, а заведенията да работят.

Няма никаква логика, според Кунчев, да се пречи на нормалния живот на хората в Търговище, където заболеваемостта е 42 на 100 000. "То и там ще се вдигне, неминуемо е", призна обаче Кунчев и обясни, че разпространението се дължи на британския щам. Затова сега се разчита и на съвестта на хората. "Ако хората действат разумно."

В момента целта е да се осигури ресурс на болниците и те да са готови да дадат лечение на всеки един гражданин. Кунчев заяви и че се ядосва на обвинения и въпроси за върнати болни - няма нито един пациент, който да не е получил спешната помощ, от която се нуждае, по думите на инспектора.

Има промяна в клиничната картина на вируса - по-лесното разпространение, засяга широко и младите хора, както и започва като обикновен грип - хрема, болки в гърлото, отпадналост.

COVID-19 тази година изтика грипа от терена на заболяванията. Ангел Кунчев обясни, че това обаче е нормална тенденция - вирусите имат интерференция, тръгват в началото на сезона няколко щама, един от тях набира скорост и изтиква всички останали, като остава основният причинител на сезонната епидемия.

Неговите очаквания в дългосрочен план са такива и за самия коронавирус. Много е вероятно той да стане като сезонните грипове и да продължи да циркулира сред световното население. Добрата новина е, че вече има матрица на ваксината и тя може да се усъвършенства бързо спрямо новите варианти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай