Сряда,

Кръвният център отправи призив за кръводарители

От: Мартина Суботинова -
119
Кръвният център отправи призив за кръводарители
A
A
A

Националният кръвен център отправи призив повече хора да даряват кръв, предаде БНТ. Пандемията от коронавируса е повлияла и на броя кръводарители - в сравнение с минали години те са много по-малко.

Макар в момента в в център да имат достатъчно количество кръв, напомнят, че от дарители винаги има нужда. Затова съвместно с фондация "Капачки за бъдеще" беше организирана кампания за набиране на желаещи да дарят кръв.

"Който дарява, спасява човешки живот и не само един, тъй като компонентите от дарената негова кръв, това са и тромбоцитна маса, това са и плазма, тромбоцити и помагаме на няколко човека с неговата дарена кръв." - посочва д-р Николай Николов, директор на НЦТХ-София.

Той се надява инициативата да подпомогне центъра, тъй като заради пандемията има спад и в броя екипи, които взимат кръв извън него.

Лазар Радков от фондация "Капачки за бъдеще" също се присъединява към призива:

"Понеже аз не мога да го правя се опитвам да стимулирам много други хора да кръводаряват, защото хора сме, трябва да си помагаме. Искаме да популяризираме идеята, така че човек хем да помага, буквално спасява животи и прави нещо хубаво за тялото си."


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички