Кръвният център отправи призив за кръводарители

Пандемията от коронавируса е повлияла и на броя кръводарители

Кръвният център отправи призив за кръводарители | StandartNews.com

Националният кръвен център отправи призив повече хора да даряват кръв, предаде БНТ. Пандемията от коронавируса е повлияла и на броя кръводарители - в сравнение с минали години те са много по-малко.

Макар в момента в в център да имат достатъчно количество кръв, напомнят, че от дарители винаги има нужда. Затова съвместно с фондация "Капачки за бъдеще" беше организирана кампания за набиране на желаещи да дарят кръв.

"Който дарява, спасява човешки живот и не само един, тъй като компонентите от дарената негова кръв, това са и тромбоцитна маса, това са и плазма, тромбоцити и помагаме на няколко човека с неговата дарена кръв." - посочва д-р Николай Николов, директор на НЦТХ-София.

Той се надява инициативата да подпомогне центъра, тъй като заради пандемията има спад и в броя екипи, които взимат кръв извън него.

Лазар Радков от фондация "Капачки за бъдеще" също се присъединява към призива:

"Понеже аз не мога да го правя се опитвам да стимулирам много други хора да кръводаряват, защото хора сме, трябва да си помагаме. Искаме да популяризираме идеята, така че човек хем да помага, буквално спасява животи и прави нещо хубаво за тялото си."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай