„Крио център - България“ е в процедура по закриване

Какво се случва с тъканните проби на повече от 7500 български семейства, къде се съхраняват те

„Крио център - България“ е в процедура по закриване | StandartNews.com

Какво се случва с тъканните проби на повече от 7500 български семейства, къде се съхраняват те и има ли опасност генетичният материал да бъде изгубен или с него да бъде злоупотребено.

Тъканната банка „Крио сейв“ не е фалирала, а само временно е преустановила приемането на генетичен материал на нови клиенти, категоричен е д-р Асен Пачеджиев, директор на българския клон на банката „Крио център – България“. До ситуацията се стига след обявяване фалита на едно от дружествата на „Крио сейв“ в Швейцария и закриването на лабораторията в Женева.

Пробите на българските клиенти на „Крио сейв“ се съхраняват в полската банка за стволови клетки. В това уверяват и от Агенцията за медицински надзор. Семействата ще трябва да решат дали полската банка да продължи да съхранява пробите им, или ще изберат друга. На сайта на полската тъканна банка има подробни разяснения по темата на български език.

„Крио център - България“ е в процедура по закриване, която не е приключила. В страната ни работят още 10 тъканни банки, от които шест съхраняват генетичния материал в нашата страна, а останалите - в други европейски държави. Клиентите на „Крио център – България“ се питат къде отиват парите, които продължават да превеждат по договори за разсрочено плащане. Пачеджиев заяви, че актуална е банковата сметка, посочена в договора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай