Край на унижението: ТЕЛК доживот за 100 болести

В зависимост от усложненията това може да важи и за диабет

Край на унижението: ТЕЛК доживот за 100 болести | StandartNews.com

ТЕЛК доживот ще се дава за над 100 необратими заболявания, съобщи служебният здравен министър Стойчо Кацаров по време на обсъждането в Наредбата за медицинска експертиза в тристранката. Тя бе свикана спешно, за да може още утре да мине на заседанието на Министерския съвет.

И сега в Наредбата за медицинска експертиза е записано, че при трайни и необратими увреждания се определя пожизнен срок на инвалидизиране. Проблемът бе, че липсваха ясни текстове - кое увреждане е трайно и необратимо.

Финалните промени били на бюрото на здравният министър рано сутринта и това е причината синдикати и работодатели да получат по-късно текстовете.

Кацаров обясни, че сред заболяванията с пожизнен ТЕЛК ще влязат трансплантациите, загубата на органи. Очевидно е, че те няма как да се върнат, каза Кацаров.

Сега онкологичните заболявания дават след 5 г. 50% ТЕЛК. И след 6, и след 16, и след 60 години, този процент си остава и е пак след петата година. Това обаче не е записано в наредбата и хората трябва да отидат на преосвидетелстване, обясни още Кацаров.

Наследствени и генетични заболявания също ще влязат в списъка. В зависимост от усложненията ще се дава ТЕЛК доживот и за диабет.

Здравният министър обясни, че по този начин ще се спестят и средства, защото НЗОК плаща за необходимите изследвания.

Текстовете не срещнаха единодушие в тристранката. Бизнесът подкрепи промените, но поиска кардинална реформа. Синдикатите пък имаха куп забележки.

Няма нужда да се тормозят хората, категоричен бе председателят на АИКБ Васил Велев. Той бе категоричен, че е необходима реформа в медицинската и трудовата експертиза. Тя е архаична и не е в полза на хората. ТЕЛК и НЕЛК да се закрият. В момента съществува един порочен договор, в който пише - "ние ще си затваряме очите за измамите на дребно, а вие за измамите на едро", обясни Велев. Припомни, че всяка трета пенсия е инвалидна.

Тези разговори трябва да се водят с отделните специалисти, каза икономическият съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова. Тя припомни, че хората с увреждания бяха масово ощетени при промените от 2018 г. Реформи се правят и то такива, които увреждат хората с увреждания, каза още тя. И бе категорична, че събиране на болести в свидетелството трябва да е възможно, ако болният има поне 2 заболявания, които носят над 30% инвалидност. Сега те са 50%.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай