Ковид удря сърцето и след края на болестта

45 дни след оздравяването трябва да се пият антикулаголанти

Ковид удря сърцето и след края на болестта | StandartNews.com

Коварният Ковид-19 нанася поражения на сърцето и след края на болестта. Излекуваните често имат сърцебиене, тъй като дихателната им система не е възстановена на 100%. Малък брой от хората имат перикардит, а миокардитът не се среща като последствие от коронавируса. Това сочат изследвания на българските пациенти, обясни пред bTV кардиологът д-р Зоран Станков.

„Възрастта води със себе си доста придружаващи заболявания, които са основни рискови фактори и увеличават процента на смъртност при тези пациенти. Изненадващо е, но най-много са починалите пациенти със сърдечна недостатъчност. Те са повече от пациентите с белодробно заболявания.”, каза той.

Кардиологът обясни, че COVID-19 води до тромбоза на микросъдовете и това е основната причина да се изписват антикулаголанти за разреждане на кръвта. Затова и те се назначават профилактично. Експертът обърна внимание колко време трябва да се приемат. „Пациентите, които са го изкарали и все още не са в добър физически капацитет, според някои данни, е добре да приемат поне 45 дни антикулаголантното лечение. Няма протокол и при всеки пациенти се преценява индивидуално кога да прекрати медикаментите”, обясни д-р Станков.

Той призова всички излекувани да следят възстановяването си от лекар, защото все още не са ясни страничните ефекти, и препоръча след като карантината им изтече, да посетят кардиолог и да си направят пълни кръвни изследвания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай