Вторник,

Колко килца качихме в изолацията

От: СТАНДАРТ -
187
Колко килца качихме в изолацията
A
A
A

ФОТО: БГНЕС

  • Европейците са напълнели средно с 2,5 кг

Европейската асоциация за изследване на затлъстяването има данни, че средно с 2,5 кг се повишава теглото на здравите хора в сравнение с изходното им тегло в условията на коронавирус. Конкретни данни за България няма. Това каза в интервю за БГНЕС доц. Лалка Рангелова от Национален център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА), която е специалист по хранене и диететика.

Доц. Рангелова обясни, че това се дължи на социалната изолация, свързана с прием на по-големи количества храна в условията на намалена физическа активност или заседнал начин на живот.

„Условията на социална изолация и социална дистанция наистина се отразиха на всички нас, тъй като нашият организъм беше поставен в една нова, непозната ситуация и естествено това е свързано със стрес за него. А всеки стрес се отразява неблагоприятно, създава рискове за „депресия”, посочи доцентът. Тя заяви, че с възникването на пандемията много международни организации и специалисти веднага са алармирали чрез различни издания, че е много важно по време на социалната изолация да се борим с проявите на стрес, тъй като много често той е свързан с консумация на храни, богати на прости захари – такава храна например е шоколадът. „Това е така, защото те съдържат серотонин, а той, както се знае, е хормонът на щастието”, посочи специалистът.

Лалка Рангелова каза, че ситуацията на социална изолация създава риск за напълняване, но дали и с колко е напълнял българинът, ще посочат проучванията. „Епидемиологичните проучвания, свързани с получаването на нова надеждна информация, са доста трудоемък процес, изискват дълго време, особено ако целта им е да се получат национално представителни данни”, посочи тя. Според специалиста най-вероятно затова все още няма данни за влиянието на изолацията по време на коронавируса върху храненето и върху хранителния статус на хората както у нас, така и в чужбина.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички