Кога ще паднат мерките срещу К-19

Доц.Кунчев обясни условията за това

Кога ще паднат мерките срещу К-19 | StandartNews.com

При спадане на регистрираните случаи с коронавирус на 300 на 100 хиляди души, в рамките на 14 дни, ще разхлабим мерките, заяви доц. Ангел Кунчев. В момента са 600 на 100 хиляди души. В средата на януари е възможно да започнат първите ваксинации в България, това мнение изрази доц. Кунчев. Това ще е ваксината на „Пфайзер“, допълни той в интервю за Дарик радио.

Доц. Кунчев посочи, че трябва да минат трите фази за изследване на ваксината, за да е безопасна, това се прави за тези ваксини, които ще се прилагат у нас. 

България ще използва 7 ваксини, които ЕК прие, а Комисията ги е поръчала. Нашата страна ще получи 1,75 процента от общия брой на ваксините, а това означава, че те ще покриват цялото население на страната за две ваксинации.

Доц. Кунчев обясни как ще действат ваксините и каква е разликата между тях.

Според него, тези ваксини ще действат за голям период от време, тъй като коронавирусът е стабилен и вероятно един път поставена ваксината ще предпазва за дълъг период от време. За разлика от вируса на грипа, който се променя и е необходимо да се правят всяка година нови ваксини.

Главният здравен инспектор подчерта още, че много рядко се случват странични ефекти от прилагането на ваксините и в никакъв случай това не трябва да е причина да не се ваксинират хората.

Ваксинирането ще е доброволно и безплатно, посочи доц. Кунчев, но подчерта, че е възможно да се появят изисквания от страна на други държави, авиокомпания или работодатели, да се представя документ за поставена ваксина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай