Събота,

Кога ще паднат мерките срещу К-19

От: Редактор -
567
Кога ще паднат мерките срещу К-19
A
A
A

При спадане на регистрираните случаи с коронавирус на 300 на 100 хиляди души, в рамките на 14 дни, ще разхлабим мерките, заяви доц. Ангел Кунчев. В момента са 600 на 100 хиляди души. В средата на януари е възможно да започнат първите ваксинации в България, това мнение изрази доц. Кунчев. Това ще е ваксината на „Пфайзер“, допълни той в интервю за Дарик радио.

Доц. Кунчев посочи, че трябва да минат трите фази за изследване на ваксината, за да е безопасна, това се прави за тези ваксини, които ще се прилагат у нас. 

България ще използва 7 ваксини, които ЕК прие, а Комисията ги е поръчала. Нашата страна ще получи 1,75 процента от общия брой на ваксините, а това означава, че те ще покриват цялото население на страната за две ваксинации.

Доц. Кунчев обясни как ще действат ваксините и каква е разликата между тях.

Според него, тези ваксини ще действат за голям период от време, тъй като коронавирусът е стабилен и вероятно един път поставена ваксината ще предпазва за дълъг период от време. За разлика от вируса на грипа, който се променя и е необходимо да се правят всяка година нови ваксини.

Главният здравен инспектор подчерта още, че много рядко се случват странични ефекти от прилагането на ваксините и в никакъв случай това не трябва да е причина да не се ваксинират хората.

Ваксинирането ще е доброволно и безплатно, посочи доц. Кунчев, но подчерта, че е възможно да се появят изисквания от страна на други държави, авиокомпания или работодатели, да се представя документ за поставена ваксина.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията