Вторник,

Кога децата ще учат дистанционно

От: СТАНДАРТ -
329
Кога децата ще учат дистанционно
A
A
A

Специален списък ще определя при какви заболявания децата ще учат дистанционно. Педиатрите и директорите на училищата ще получат списък от Експертния съвет по педиатрия, който ще съдържа диагнозите, които са  предпоставка някои от децата да учат дистанционно, каза през БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. „При наличие на тези диагнози, родителите да имат право на избор за начина на обучение”, поясни експертът.

Родителите масово предпочитат присъственото обучение в училище от 15 септември. Едва 20-25 на сто подкрепят дистанционната форма, посочи Кунчев в отговор на въпроса дали има ли опасения за злоупотреби с тези диагнози и оставане на повече деца у дома.

Кунчев обясни и протокола за действия при коронавирус в училище. Ако дете даде положителна проба, съответният клас ще минава в карантина и 14 дни дистанционно обучение. След това децата ще се връщат обратно в класните стаи.

Доц. Кунчев смята, че масови изследвания на контактни лица, ако едно дете от един клас е дало положителен резултат, няма смисъл да се правят. По думите му при позитивен тест е достатъчно да бъде карантиниран само класът на съответния ученик.

„Масов скрининг аз не предвиждам, той няма някаква профилактична особена стойност. Това, което ще получите като резултат, е картинката в момента и след два дена тя може да бъде съвсем различна“,  каза доцентът. Той бе категоричен, че налагащите се тестове ще се покриват от Здравната каса.

 

Противогрипните ваксини тази година може да се забавят заради повишеното търсене в световен мащаб, каза още Кунчев. Можем да разчитаме на около 180 хиляди безплатни дози за възрастните хора. Горе-долу същите количества ще бъдат пуснати и на свободния пазар.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички