Китайски посланик: Биологично оръжие? Глупости!

Лондонски учени смятат, че пикът на заразата ще е до края на месеца

Китайски посланик: Биологично оръжие? Глупости! | StandartNews.com

 

Китайският посланик в САЩ  заяви, че версията за появата на коронавируса като биологическо оръжие е „спекулация“, а тези, които я разпространяват – безумци.

Лошо е да се подхранват подобни слухове, заяви дипломатът, цитиран от ТАСС. Според него подобни слухове могат да предизвикаот паника, расова дискриминация, ксенофобия и да попречат на борбата срещу вируса.

„Има хора, които говорят, че коронавирусът се е появил във военна лаборатория, как може да им вярваме, казал още посланикът. Той заяавил, че има неизвестности за появата му, но много учени от различни страни се опитват да открият цялата информация. Но според първоначалните изследвания вирусът може би се е пренесъл от животни на хора.

Пикът на разпространение на смъртоносния вирус се очаква да настъпи през втората половина на месеца. Това заявиха лондонски учени.  Може да се предположи, че в пика на епидемията в Ухан ще бъдат заразени около 5 процента от жителите, което е около 500 000 човека, казал един от експертите Адам Кухарски.

По последни данни, в Китай жертвите са повече от 800 човека, а заразените са 36 500.

До този момент китайските власти са отпуснали над 10.3 милиарда долара, за да предотвратят и контролират разпространението на коронавируса, се казва в официално съобщение на китайското министерство на финансите, цитирано от световните медии.

„На първо място, ние трябва да направим всичко необходимо, за да гарантираме осигуряването на средства за предотвратяване и контрол на разпространението на болестта. От самото начало на огнището на пневмония, причинена от нов тип коронавирус, поехме финансови ангажименти, засилихме цялостното планиране и увеличихме финансирането за борба епидемията.

Към 8 февруари финансовите институции от всички нива в страната са отделили общо 71,8 милиарда юана (около 10,3 милиарда долара) за превенция и контрол на разпространението на болестта“, се отбелязва в съобщението на Министерството на финансите.  Правителството е отпуснало 17,3 милиарда юана (около 2,5 милиарда долара). В съобщението е отделено централно място на непрекъснатото финансиране на здравната система така, че „хората да не се страхуват да посещават медицински институции поради опасения относно цената на медицинските услуги".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай