Китай: Мерките ви срещу вируса са добри

130 българи са се върнали от Китай

Китай: Мерките ви срещу вируса са добри | StandartNews.com
  • 130 българи са се върнали от Поднебесната империя

България е предприела подходящи и адекватни мерки за превенция срещу разпространението на коронавируса. Това заяви китайският посланик в България Дун Сяодзюн в интервю за БНТ. Китайското правителство обърна голямо внимание върху нужните стъпки за превенция и контрол. Мерките са най-строги и всеобхватни, много от тях дори надхвърлят изискванията на международните здравни разпоредби, подчерта дипломатът.  Според нашата информация, около 500 китайски граждани живеещи и работещи в България, са се върнали в Китай по празниците, съобщи посланикът. 

Сега е организиран специален превоз и всички връщащи се ще бъдат под 14-дневно домашно наблюдение. До момента около 130 граждани са се върнали обратно в България, каза Негово превъзходителство. Той  благодари за оказаната международна подкрепа след избухването на епидемията с новия коронавирус. В момента се нуждаем от медицински консумативи, като защитни облекла, очила, маски и т.н, каза посланик Дун Сяодзюн.

Междувременно стана ясно, че Китай ще разследва смъртта на доктор Ли Вънкян от Ухан - един от първите предупредили за съществуването на новия коронавирус, който почина от заразата. Случаят предизвика гняв и много коментари в социалните мрежи в страната, въпреки, че огромна част от постовете по темата вече са изтрити.

Броят на жертвите на коронавируса продължава да се увеличава и те вече са 722, а броят на заразените е почти 32 000. Излекувани и изписани от болница са над 2000 души.

Наличието на коронавирус е потвърдено в 25 държави. Хиляди остават блокирани на няколко круизни кораба в различни точки на света. От Световната здравна организация предупредиха за остър недостиг на предпазни облекла и маски, като разликата между търсенето и предлагането е около 100 пъти. Експерти призовават да не се спекулира с цените на тези стоки.

Особено силно се усеща нуждата им в Ухан. За града, от който тръгна заразата, заминават още допълнителни медицински екипи. Местната администрация прави всичко възможно, за да овладее ситуацията, включително и да помогне на местните производителите на маски, ръкавици и защитни облекла.

До момента сме обособили 28 болнични заведения с 8 895 места. Новата болница с капацитет 1000 легла вече е в действие, каза   Ху Ябо, заместник кмет на Ухан, цитиран от БНТ. Той допълни: „ Другото новопостроено лечебно заведение с 1 600 места ще заработи днес. Всички те са предназначени за пациенти в критично състояние. Три общински сгради са превърнати в лечебници. Няколко учебни заведения и спортни зали също се подготвят за прием на болни”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай