Хранителното натравяне застрашава бременността

Патогените, предизвикващи стомашно-чревни инфекции могат да заразят плода

Хранителното натравяне застрашава бременността | StandartNews.com
  • Патогените, предизвикващи стомашно-чревни инфекции могат да заразят плода

 

Д-р Пе­тър Къ­тев

Читателите на вестник "Стандарт" и агенцията ни standartnews.com вече могат да задават своите въпроси на нашия дългогодишен автор д-р Петър Кътев. На адрес [email protected] той получава вашите питания, след което отговорите на най-интересните от тях ще бъдат публикувани в традиционната ни рубрика "Ало, докторе!".

"Умереността е съюзник на природата и страж на здравето". Този безценен съвет е оставил на нас хората считаният за основоположник на философията Декарт. Човек с разностранни интереси, успял да се наложи в световен мащаб с новаторските си идеи. И несъмнено, тези имащи такива се превръщат в движеща сила и оставят отпечатък в историята, завещавайки знанието си за бъдещите поколения. Благодарение именно на такива личности мнозина от нас днес могат да се похвалят с богата култура и познания. Разбира се това отнася за тези, които вярват, че чрез тях могат да успеят и са осъзнали, че са безценнен съюзник по дългия път към просперитета.

Няма две мения, че без знания човек е заникъде. Оскъдният интелектуален капицитет обрича на страдание и вечно те поставя в ъгъла. В някои аспекти той си има и положителните черти, ако може въобще да се нарече така, но все пак никой не те кара да вършиш нищо, което не е по силите ти. Човек не се товари и с излишна информация, а и му се налага да мисли доста по-малко по затормозяващи теми. Та, знаейки, че не малка част от заболяванията възникват заради непрестанния стрес, човек нормално си задава въпроса

незнаещият по-здрав ли е от знаещия?

Отговор на това питане едва ли може да се даде конкретно, защото вече живеем във време, в което болестите подбират "жертвите" си по различни критерии. Основният обаче си остава неглижирането на уж дребните здравословни проблеми.

За такъв, макар медицината отдавна да е доказала обратното, се счита хранителното натравяне. И до ден днешен, сблъскалите се с него го намират за временно неразположение, произхождащо от лош късмет. На него не се отдава особено значение, защото туширането на клиниката му се смята за излекуване. Дълбоко погрешно схващане, което  между другото се прилага към редица диагнози.

Известно е, че хранителното натравяне се случва по всяко време на годината, но с настъпването на летния сезон някак по-честичко ни застига. Това се дължи не само на консумацията на неправилно съхранявани и обработвани продукти, напитки и т.н. Не радко тази диагноза се проявява и при неправилно комбиниране на храни. Звучи странно, но е така. А ако беше невярно едва ли щеше да съществува наука, която учи на правилно хранене. То не винаги означава диета или хранителен режим. Просто съществуват елементарни правила при съчетаването на храни, чието едновремено попадане в стомаха води до тежки неразположения.

В топлите месеци на всички е известно, че е препоръчително да не се консумират лесно податливи на разваляне продукти. Както и такива, при които термичната обработка не е гаранция за сигурност. Поради тази причина и не малко хора в топлите дни залагат повече на плодове и зеленчуци, въобще на блюда, ненатоварващи организма. Въпреки това обаче следва да се има предвид, че и те могат да са носители на различни

патогенни микроорганизми, предизвикващи стомашно-чревни проблеми.

Най- честите такива при хранително натравяне се изразяват в гадене, повръщане, разтройство, болки в корема. Тази клиника обаче не винаги се проявява непосредствено след консумацията на контаминиран продукт или напитка. Доказано е, че симптомите на хранителното натравяне биха могли да се проявят дни след първоначалното събитие. Тогава настъпва момента на объркване, тъй като оплакванията не се свързват с хранително натравяне, а по-скоро се отнасят до някой характерен за сезона вирус. Респективно и терапевтирането е съвсем различно като по този начин се позволява на патогена, попданал в организма да нанася повече щети, включително и да прерастне в бъдеща хронична диагноза.

По отношение на болестотворните микроорганизми, предизвикващи стомашно-чревни инфекции, то те не са никак малко на брой. Като се започне от Ешерихия коли, Салмонела, Листрия, Циклоспора,  Кронобактер саказаки, Клостридиум ботулинум и други. Сами по себе си всички изброени са доста рискови за организма патогени, а и доста вирулентни. Да не говорим за токсините, които секретират, предизвикващи множество увреждания на цели органни системи в тялото. Всъщност точно благодарение на тях едно уж обикновено хранително натравяне може да се превърне в дълго ходене по мъките.

Токсините на патогените докарват оплаквания като сърцебиене, учестен пулс, замаяност. Това се дължи на факта, че те поразяват и нервната система. А при хора, които страдат от проблеми с нея, тези симптоми могат да бъдат с далеч по-голяма тежест.

Бактериалните токсини освен, че увреждат тъканите, деактивират и имунната система.

 По този начин организмът е лишен от собствената си защита, която ако е в добро състояние ще забави и дори ограничи болестния процес. Отсъствието на адекватен имунен отговор позволява бързото развитие на инфекцизния процес. От друга страна достигането на бактериланите токсини до органи, като бъбреци или черен дроб, централната или периферната нервна система може да причини сериозно увреждане и дори летален изход.

Хранителното натравяне, по-конкретно неговите причинители, са изключително рискови за нежния пол по време на бременност. Тук отново основната роля за нежелани усложнения  се отдава на токсичните вещества, прозвеждани от патогена. Но ситуацията е много по-различна, защото компрометирайки функциите на организма на майката, респективно се засяга и развитието на плода. Също така е и напълно възможно самият патоген да бъде трансимисиран на бебето още докато е в утробата.

Бактериите от рода Листерия се считат за едни от най-рисковите по време на бременност. Заболяването листериоза, което те предизвикват макар и характерно за животинските видове, засяга и хора именно посредством контаминирани храни и напитки. Ето защо то се определя за зооноза. Инкубационният период при инфектиране с бактерията е различен. Приема се, че първите симптоми се проявяват в рамките на 7 - 14 дни, но е възможно да се покажат и след два месеца. Понякога са леки и наподобяват клиниката на грип.

При бременни инфекцията понякога протича атипично, без характерните симптоми.

Възможно е оплакванията да са грипободни. Естествено това заблуждава и в повечето случаи или не се обръща засилено внимание или се предприемат самосиндикални действия. От тук произтича и риска от предаването на патогена към плода по трансплацентарен път. Това означава, че бактерията може да го инфектира и респективно да предизвика развитието на аномалии още преди раждането. Друг е въпроса, че самата инфекция резултат от бактерията често води до хориоамниотит (възпаление на частите на плацентата) и последващ сепсис, увеличава риска от спонтанен аборт и преждевременно раждане. При новороденото, което попива инфекцията по време на бременността или при раждането, е възможно да се развият редица тежки усложнения като висока температура, септично състояние, менингит, нарушение при дишането, водещо до дихателна недостатъчност. За да се избегнат подобни ужасяващи сценарии на първо място бъдещите майки следва внимателно да подбират, това което слагат в устата си и да мислят за двама. Нека бъдат мнителни към морските дарове и продукти, които бързо се развалят в по-топлите дни. Що се отнася до неразположението при хранително натравяне, то нека се обръщат без да губят време към специалист.  Не вземайте на своя глава лекарства, които ще компрометират резултата от излседване, което е водещо за коректния подход при лечението! Но както казва Дон Лок: "Великото изкуство да се научи много е да се започне с малко"!

   

  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай