Хапче срещу Ковид. Революция от "Пфайзер"

Нова революция в борбата с коронавируса

Хапче срещу Ковид. Революция от "Пфайзер" | StandartNews.com

Нова революция в борбата с коронавируса прави компанията, която пусна първата ваксина срещу смъртоносната зараза – „Пфайзер”. Тя разработва хапче срещу Ковид-19. То предотвратява заразяването с коронавирус и може да е готово до края на годината, ако опитите в САЩ и Белгия приключат успешно.

Американската компания вече е започнала клинични изпитвания на хапчето върху хора. То се прилага на 60 души и първата фаза на проучването трябва да приключи през май. След това ще започнат опити с много по-голяма група доброволци.

Лекарството ще сложи край на локдауните завинаги, пише в. “Дейли мейл”.

Антивирусното лекарство, наречено PF-07321332, ще може да спира тежките прояви на заболяването, когато вече са се проявили симптоми на инфектиране. Хапчето ще е втора линия на защита в случай на поява на нови щамове, спрямо които ваксините няма да действат.

Принципът му на действие е да прилепва към определени ензими, използвани от вируса, да се репродуцира, и така да спира размножаването и разпространението му.

Британският вестник припомня, че една година е стигнала на “Пфайзер” да направи ваксина, така че хапчето най-вероятно ще е на разположение в края на 2021 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай