Четвъртък,

Хаос след въвеждането на електронни рецепти

От: Мартина Суботинова -
792
Хаос след въвеждането на електронни рецепти
A
A
A

Хаос и напрежение след въвеждането на електронната рецептурна книжка. Пациенти не успяха да си вземат лекарствата по Здравна каса заради проблеми със системата. А програмите на лекари и фармацевти все още не са съвсем подготвени за електронната рецептурна книжка, предаде БНТ. Личните лекари трябва да генерират електронни книжки на почти 2 милиона и 60 хиляди хронично болни.

Хартиената рецептурна книжка на Йорданка Дойчинова от вчера е невалидна. Така единствената възможност да получи лекарствата си по Здравна каса е електронната рецептурна книжка. Личният й лекар я генерирал в системата, но две аптеки отказали да й дадат лекарствата.

"Как аптекарите да ми дадат лекарствата, като то въобще не възприема книжката. Платих си на ръка кеш и си взех лекарствата, защото няма как да не ги пия, казва Йорданка.

Здравната каса изпратила на личните лекари и аптеките инструкциите за работа с е-рецептурната книжка броени часове преди старта на системата.

"Не само ние, но и Здравната каса не е подготвена достатъчно добре. И това, което се случва, е индикатор. Нашите софтуери имат нужда от малко доработка още", обясни Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

"Има проблеми с връзката, има проблеми с комуникацията. Това е безкрайно изпитание на нервите и на психическата устойчивост на всички общопрактикуващи лекари. А за пациентите е едно късане на нерви", смята д-р Гергана Николова.

От Здравната каса дават срок до 15 юли за отстраняване на всички технически проблеми в системата. До тогава няма да бъдат глобявани лекари или аптеки, които не издават електронни рецептурни книжки, въпреки че процесът по издаването им започна от 1 юли. Рецептите, предписани и отпуснати в съответствие с Националния рамков договор (НРД) за медицинските дейности 2020-2022 и договора с аптеките, ще бъдат заплатени.

След като заработи нормално системата, е-рецептурната книжка ще спести време и разходки на хронично болните.

"Няма да се налага да прави заверки или да свърши книжката, да ходи да купува нова, да ходи после да заверява отново", допълва д-р Николова.

Хартиените книжки ще важат за всички електронни предписания издадени преди 1 юли и за всички хартиени рецепти, издадени преди първи юни.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички