Хаос след въвеждането на електронни рецепти

Пациенти не успяха да си вземат лекарствата по Здравна каса заради проблеми със системата

Хаос след въвеждането на електронни рецепти | StandartNews.com

Хаос и напрежение след въвеждането на електронната рецептурна книжка. Пациенти не успяха да си вземат лекарствата по Здравна каса заради проблеми със системата. А програмите на лекари и фармацевти все още не са съвсем подготвени за електронната рецептурна книжка, предаде БНТ. Личните лекари трябва да генерират електронни книжки на почти 2 милиона и 60 хиляди хронично болни.

Хартиената рецептурна книжка на Йорданка Дойчинова от вчера е невалидна. Така единствената възможност да получи лекарствата си по Здравна каса е електронната рецептурна книжка. Личният й лекар я генерирал в системата, но две аптеки отказали да й дадат лекарствата.

"Как аптекарите да ми дадат лекарствата, като то въобще не възприема книжката. Платих си на ръка кеш и си взех лекарствата, защото няма как да не ги пия, казва Йорданка.

Здравната каса изпратила на личните лекари и аптеките инструкциите за работа с е-рецептурната книжка броени часове преди старта на системата.

"Не само ние, но и Здравната каса не е подготвена достатъчно добре. И това, което се случва, е индикатор. Нашите софтуери имат нужда от малко доработка още", обясни Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

"Има проблеми с връзката, има проблеми с комуникацията. Това е безкрайно изпитание на нервите и на психическата устойчивост на всички общопрактикуващи лекари. А за пациентите е едно късане на нерви", смята д-р Гергана Николова.

От Здравната каса дават срок до 15 юли за отстраняване на всички технически проблеми в системата. До тогава няма да бъдат глобявани лекари или аптеки, които не издават електронни рецептурни книжки, въпреки че процесът по издаването им започна от 1 юли. Рецептите, предписани и отпуснати в съответствие с Националния рамков договор (НРД) за медицинските дейности 2020-2022 и договора с аптеките, ще бъдат заплатени.

След като заработи нормално системата, е-рецептурната книжка ще спести време и разходки на хронично болните.

"Няма да се налага да прави заверки или да свърши книжката, да ходи да купува нова, да ходи после да заверява отново", допълва д-р Николова.

Хартиените книжки ще важат за всички електронни предписания издадени преди 1 юли и за всички хартиени рецепти, издадени преди първи юни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай