Четвъртък,

Кацаров каза какви грешки сме допуснали при ваксинацията

От: Агенция Стандарт -
385
Кацаров каза какви грешки сме допуснали при ваксинацията
A
A
A

"България е допуснала основни грешки при ваксинацията. Сред тях са договарянето на ваксините и грешни приоритети. Тази грешка коства 10 000 човешки животи. Приоритет на възрастните беше даден едва през май", заяви здравният министър Стойчо Кацаров пред депутати в Народното събрание. Той бе поканен, за да разясни на народните представители каква е подготовката на системата за евентуална нова вълна на COVID-19 през есента. 

"Общо около 50 000 души, работещи в сферата на здравеопазването, са ваксинирани през първата фаза на ваксинация. През втората фаза са ваксинирани над 30 000 души. На 8 февруари Националния ваксинационен щаб взима решение фазите да отпаднат и който, където може, да иде и да се ваксинира", обясни той.

Според него първата голяма грешка е свързана с договарянето на ваксините. България е дала приоритет на договарянето на ваксините на AstraZeneca, за сметка на останалите, които в последствие са одобрени.

"По тази причина в началото на януари поради закъснялата регистрация на ваксината и поради намалената първоначална заявка на Pfizer, България остава с малко количество ваксини. През януари са извършени ваксинации на малко над 30 000 души. За февруари поставянето на ваксините достига до 172 000. Тоест общо около 200 000 души са получили първа доза", обясни Кацаров.

Като втора грешка той определи, че България не е дала приоритет на най-уязвимата група - хората над 60-годишна възраст и тези с хронични заболявания.

"Това е голяма грешка, защото над 80% от починалите от COVID-19 са хора над 60-годишна възраст. Затова всички страни, освен България, са дали приоритет на възрастните хора. Когато ваксинираш възрастните, не само намаляваш разпространението на вируса, но и намаляваш смъртността", посочи той.

Според здравния министър недобрата логистика е третата грешка. Той определи като разбираемо и нормално да има наличие на пропуски, но е трябвало да бъдат поправени своевременно.

"Това, което България направи, е да жертва възрастното поколение. Ние имунизирахме предимно младите и активните хора в продължение на 5 месеца. Имунизирахме спортисти, изпращаха се мобилни екипи в разни фирми. Изцяло беше изоставен процесът да се защитят най-уязвимите групи", смята д-р Кацаров.

Той посочи, че от декември до 10 май броят на ваксинираните над 60-годишна възраст 430 000 души. От 10 май досега са ваксинирани 490 000 души, което д-р Кацаров определя като добра новина.

„Това предполага, че при следваща епидемична вълна, каквато очакваме да има, се очаква и по-ниска смъртност, защото една не малка част от тези хора вече са получили поне по 1 ваксина. Факт е, че в нашата страна има забавяне на ваксинационния процес. Факт е също така, че подобно забавяне може да се наблюдава в почти цяла Европа. Независимо от това данните за 74 дни преди и след 10 май показват, че са ваксинирани 170 000 души повече в дните, в които служебното правителство се е занимавало с този процес. Средно на ден преди това са ваксинирани 10 741 души, а след това – 13 065 души. Следователно твърдението колко зле са станали нещата след 10 май просто не отговаря на истината, числата показват друго”, посочи здравният министър.

Пред депутатите Кацаров посочи, че е направена оценка на рисковете, според която е изготвен план.

На въпрос на депутата от ГЕРБ - СДС Деница Сачева за износът на ваксини към трети страни, здравният министър отговори, че има риск за унищожаване на 22 хиляди ваксини на AstraZeneca поради изтичащ срок на годност в края на юли. Кацаров посочи, че за други видове ваксини в момента няма такъв риск, но при всички положения се налагало част от ваксините да бъдат дарени или продадени на трети страни.

По отношение на доставките, които България все още не е получила, е задействана процедура по "предварително разпределение", каза още здравният министър. Той обясни, че това ще позволи на следващото правителство да не бъде изправено пред необходимостта от унищожаване на ваксините, което по думите му е най-лошият вариант. Министърът коментира въведените във Франция, Гърция задължителни ваксинации. По думите му това не е необосновано, а е свързано с риска от предаване на зараза на други хора.

"Вие, като Народно събрание, може да обмислите и подобен тип мерки, ако е необходимо, но аз продължавам да бъда привърженик на това да остане доброволна ваксинацията. Нека се опитаме да убедим хората да направят това, защото чувстват че това е правилно", заяви министър Кацаров.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията