Кантарджиев: Ваксинираните са по-весели и спокойни

Когато се обърка народът и после се чудим защо не се ваксинират, казва професорът

Кантарджиев: Ваксинираните са по-весели и спокойни | StandartNews.com

Прогнозите в момента за развитието на епидемията трябва да ги дава министър Кацаров. Това каза проф. Тодор Кантарджиев, консултант по ваксиниране в Столична община, в сутрешния блок на БНТ. Той поясни, че когато се обърка народът и после се чудим защо не се ваксинират. Като дойде и управлява ваксинационния процес един човек, който казва, че ваксините са вредни и водят до смърт, когато активно се изказал против ваксините, но след това айде да се ваксинирате, недоумява проф. Кантарджиев. 

Имаме възможност до 60 000 ваксини да правим, но дори без да има ваксини всеки работен ден се правят по 5-6 000 ваксини на бебетата, отчете той. Когато хората се ваксинират стават по-весели и спокойни, защото рискът от заболяване намалява. Има ли 25 ваксинирани, се спасява един човешки живот, категоричен е той.  Това било целта – лятото да има малък брой случай, за да може хората, които се струпват пред центровете за ваксинация, да не бъдат заразявани, напомни Кантарджиев. Той очаква да стане това, което станало преди 10 години – дарявали се ваксини на други държави,  но у нас не се слагали ваксини и възникнала епидемия от морбили. Хората, които тогава отговаряли, сега съветват Стойчо Кацаров какво да прави с ваксините, казва професорът.  За него е малко притеснително, защото ако остане голяма част от населението неваксинирано, може би епидемичното разпространение на вируса ще се прояви в есенните месеци.

Сега ще видим какво ще реши природата на разпространение на вируса в нашата страна. Но пак казвам – 25 ваксинирани спасяват един човешки живот, подчерта проф. Кантарджиев. По думите му с откриването на антитела може да се разбере дали даден организъм е имал контакт с коронавируса. Две неща се доказват с антителата – хората, които са си поставили две дози ваксини, имат години траен имунитет, предполага се доживотен имунитет. Ако човек има изграден имунитет и има антитела, няма нужда да се ваксинира, уточни проф. Кантарджиев.

Ако хората са преболедували вируса сигурно, но не много тежко, но средно тежко преболедувалите и два пъти ваксинираните нямат нужда от трета игла на ваксиниране, изтъкна проф. Кантарджиев.

Той увери, че засега ваксините у нас действат добре на делта варианта на инфекцията. Ваксините, слагани в България, покриват делта варианта, но ако се стигне дотам, че ваксините да не покриват нов мутирал вариант, тогава ще бъде докарана друга ваксина, която да покрива новите мутации, коментира проф. Кантарджиев.

Ние сме единствената държава, в която може да си избереш с коя ваксина, подходящото време и условия, за да се ваксинираш. „За това, мили българи виждате накъде отиват нещата и виждате накъде ще отиде нашата система на здравеопазване - ваксинирайте се, за да нямате проблеми във вашите семейства“, апелира проф. Кантарджиев.

Той не познава предложения здравен министър в проектокабинета на ИТН, но много му харесала нейната теза, че трябва да се ваксинираме. На проф. Кантарджиев му харесало още нейно изказване, че ни е страх от ваксините, но не ни е страх от пандемията. Той коментира и новия здравен план на министъра на здравеопазването за справяне с пандемията. Според проф. Кантарджиев претенциите за новост в плана били, че праговете, при които ще се действа, щели да са така или ако са повече болните, по друг начин. Новото е малко плашещо – един и същи персонал да гледа болни с коронавирус и има една неравнопоставеност на болниците, добави медикът.

„Не може да препишеш план, когато все още нямаше ваксини през 2020 г.“, допълни проф. Кантарджиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай