Кантарджиев с предупреждение за двоен удар от ковид и грип

Той прогнозира, че грипът ще е в пика си през ноември и декември

Кантарджиев с предупреждение за двоен удар от ковид и грип | StandartNews.com

Експертът проф. Тодор Кантарджиев успокои българите, като каза, че новият вариант на COVID-19 не е толкова опасен, защото не е смъртоносен.

Епидемиологът, който е съветник на Столичната община по здравните въпроси и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести, препоръча, ако усетим дразнене в гърлото, отпадналост и болка в мускулите или висока температура, да си направим тест.

Той прогнозира, че грипът ще е в пика си през ноември и декември.

Проф. Кантарджиев даде и своите съвети за лечение при респираторни инфекции. Ако вдигнете температура, почувствате раздразнение в гърлото и това се развива 1-2 дни, твърде вероятно е да е коронавирус. Ако имаш болка по мускулите и не можеш да станеш от дивана - това са симптомите при мъжете, обясни той.

Лимонът със сода е едно от най-добрите неща за горните дихателни пътища и може да отреже инфекцията за 1-2 дни, препоръча експертът.

Мерките за коронавируса - пазете се от болни, проветрявайте, по-добре предизборната кампания да се води навън, препоръча Кантарджиев. Той даде за пример Израел, където миналата седмица се въведоха маски на закрито. Хубаво е при повече от 5-6 души - носете маски, препоръча той.

Мед - не повече от 1-2 лъжици. Хубаво е да се яде мед, но не бива да се прекалява. Медът се оказа, че има доста алергени, дори бацилите на ботулиновия токсин. И една от причините за люлчената смърт в САЩ преди 30 г. беше именно топенето на биберона в мед. Затова сега не го правим, обясни Кантарджиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай