Кантарджиев: Проблемът е британският щам

Имаме плавно покачване на случаите на коронавирус

Кантарджиев: Проблемът е британският щам | StandartNews.com

"Имаме плавно покачване на случаите на коронавирус, благодарение на мерките. Хората узряха и част от тях ги спазват". Това заяви в "Карай направо" по Нова телевизия директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

"В момента проблемът е британският вариант на коронавируса - декември месец доказахме първите британски щамове. В момента 96% от циркулиращите вируси са британски в Кюстендил, а в област Бургас са 82%. Британският е доста по-заразен и измества другия. Не е по-смъртоносен, лечението е със същите медикаменти и ваксините го покриват", обясни той.

Научната общност в Европа е притеснена да не допуснем разпространение на възникналия втори нигерийски щам, който още в България го няма.

Доказа се, че с ваксините, с които се ваксинираме в момента, предпазват от британския щам.

По отношение на критиките на доц. Атанас Мангъров към Националния оперативен щаб, проф. Кантарджиев заяви: "Представяте ли си, ако доц. Мангъров се беше появил през 80-те години, сега всички щяхме да сме позитивни за СПИН".

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести обяви и добра новина, а именно, че нигерийският щам няма такова разпространение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай