Петък,

Кантарджиев алармира за епидемията от грип, какво се случва след ковид

От: Иван Ангелов, кадър Нова ТВ -
1178
Кантарджиев алармира за епидемията от грип, какво се случва след ковид
A
A
A

 

Очаква се пикът на грипа у нас да настъпи в средата на февруари, прогнозира пред Нова телевизия епидемиологът и съветник по здравните въпроси в Столичната община проф. Тодор Кантарджиев.

„Грип има всяка година. И, да, ще обхване цялата страна. Само че ще е малко по-бавно от това, което мислят колегите”, коментира Кантарджиев.

Той обясни, че в момента най-много болни процентно има в Габрово, след това са Шумен, Пазарджик и Ямбол. В Бургас са по-малко, но при обявяването на грипна епидемия в дадена област се взимат предвид, не само броят на заболелите, а и други фактори, като гъстотата на населението, колко болници има и т.н. 

Проф. Кантарджиев увери, че се следи внимателно и обстановката в София. По думите му засега няма нужда от грипна ваканция.

Кантарджиев отново препоръча на хората да носят маски на обществени места, на които се струпват много хора.

След коронавируса оказва се, че хората по-тежко карат и грипа.

„Кашлицата, която преди коронавируса минаваше само за 1 седмица, сега е по 3 седмици. Особено при по-възрастните”, каза проф. Кантарджиев.

Освен това болният трябва да си направи и тест, за да види дали не е Омикрон.

Що се отнася до информациите за заболели в Китай, проф. Кантарджиев обясни, че единствената опасност от там е да не се селектира някаква нова неприятна мутация.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com