Какво се променя в здравеопазването ни след К-19

Определят болниците, които за гръбнак на системата

Какво се променя в здравеопазването ни след К-19 | StandartNews.com
  • Определят болниците, които за гръбнак на системата
  • Студентите по медицина учат повече инфекциозни болести и микробиология

Болниците, които са гръбнак на здравната система у нас, ще бъдат определени след анализ на коронакризата, който вече се прави. Битката с Ковид-19 показа, че има лечебни заведения с реална дейност и други с нетолкова реална, коментира главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Според него кризата около коронавируса е откроила тенденции за състоянието на здравната система в България. Ще бъде преценена и дейността на регионалните здравни инспекции, които показали много добри резултати. Това са малки системи, които бяха навсякъде – от граничните пунктове до връзката с личните лекари, коментира Кунчев.

С университетите пък ще се проведат разговори за обучението на студентите по медицина. Идеята е те да учат повече инфекциозни болести и микробиология, защото коронакризата е показала, че малко медици са добре подготвени за пандемията.

Революция в дезинфектантите е един от положителните ефекти на коронакризата. У нас е направен иновативен продукт, който прави върху повърхностите специален филтър от микрошипчета. Той убива бактериите и вирусите и държи чиста повърхността много по-дълго време от останалите продукти.

Българо-италиански проект към е създал уникален термометър, който мери възможно най-точно телесната температура по издишания въздух.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай