Какво представлява азооспермията - диагностика и лечение

Диагнозата е предизвикателство за съвременната репродуктивна медицина

Какво представлява азооспермията - диагностика и лечение | StandartNews.com

За жалост, диагнозата азооспермия, е може би най-стряскащият резултат след провеждането на спермограма по повод на репродуктивни проблеми при мъжа. Понятието означава пълна липса на сперматозоиди, но в еякулата. Липсата на сперма в спермата, представлява 15 % от общите проблеми с безплодието.

В този процес, двойките се изследват индивидуално, за да се проучат техните репродуктивни способности. Когато лекарят прецени за необходимо, ситуацията, която предотвратява образуването на бременност, се определя чрез използване на лабораторни изследвания и методи за радиологично изобразяване. Благодарение на развиващите се технолигии и специални методи на лечение, това състояние подлежи на лечение и в някои случаи то бива доста ефективно.

Тук ще разгледаме малко по обстойно, какво представлява азооспермията - диагностиката и лечението й.

Какво е азооспермия?

Азооспермията е, състояние, при което няма сперматозоиди в спермата. Ако спермата от репродуктивни клетки на мъжки липсва в спермата, то не е възможно да се постигне бременност по естествен начин. Азоoспермията е 1% заболяване сред всички мъже и 15% сред стерилните мъже.

Видове

Азооспермията се дели на два вида - обструктивна и необструктивна (секреторна).

Обструктивна азооспермия

Обструктивната азооспермия е състояние, наблюдавано след вродени дефекти на семепроводната система или генетични причини (муковисцидоза или цистична фиброза), ретроградна еякулация, хирургични интервенции и предишни заболявания.

Тя се среща в по-малък процент от случаите. При обструктивната азооспермия не се откриват сперматозоиди в еякулата, въпреки нормалната сперматогенеза. Причината е наличие на обструкция по пътя на сперматозоидите.

Необструктивна (секреторна) азооспермия

Тя е най-често срещаната и най- трудна за лечение. Тя е в следствие на придобити или вродени състояния, водещи до нарушената функция на тестисите, стерилитет и нарушена сперматогенеза.

При претестикуларни нарушения

Необструктивна азооспермия при претестикуларни нарушения се дължи на неадекватна хормонална стимулация, на иначе нормално функциониращи тестиси. В типичния случай са налице ниска плазмена концентрация на FSH (фоликулостимулиращ хормон), водещи до слаба стимулация на тестисите и потиснато производство на сперматозоиди.

Може да се дължи и на нарушения във функцията на хипофизата, потискане на секрецията на FSH от външен внос на тестостерон в организма. Химиотерапията също може да потисне сперматогенезата.

Необструктивна азооспермия от тестикуларен произход

В този случай, тестисите са с абнормална структура, атрофични или липсват. Продукцията на сперматозоиди е силно намалена или отсъства.

Причините за поява са най-вече хромозомни дефекти и генни мутации - крипторхидизъм, синдрома на Клайнфелтер, синдром на Сертолиевите клетки.

Негенетичните причини за тестикуларна недостатъчност са варикоцеле, инфекции (орхит), прекарани хирургични интервенции (тумори, травма), радиация и други.

Лечение на азооспермията

Първата стъпка при лечението на азооспермия е да се направи всичко възможно да се добият сперматозоиди от мъжа. Метода на лечение зависи от водещата причина за липсата на сперматозоиди. Лечението може да вкючва:

  • Микрохирургична реконструкция на урогениталния тракт
  • Хормонална терапия
  • Нутритерапия
  • Варикоцелектомия
  • Екстракция на сперматозоиди и АРТ

Микрохирургична реконструкция

Прилага се стандартна хирургия или ендоскопска техника, която е минимално инвазивна. Всички интервенции се извършват с пълна упойка. Целта при тях е да възтановят проходимостта на запушените участъци.

Хормонална терапия

Хормоналната стимулация може да стимулира спермогенезата или да увеличи шансовете за намиране на сперматозоди по време на екстракция.

Нутритерапия

Използва се антиоксидантна терапия за подпомагане възтановяването на сперматогенезата и подобряване шансовете на зачеване при АРТ.

Варикоцелектомия

Варикоцеле, е често съпътстващо заболяване при мъжете със стерилитет. Счита се, че разширените вени на скротума могат да възпрепятстват производството на сперматозоидите. Смята се, че хирургичното лечение на варикоцеле, може да доведе до възтановяване на сперматогенезата в рамките на няколко месеца.

Екстракция на сперматозоиди и АРТ

Тя е не само основен метод за диагнозата, но и лечение на азооспермия. Целта е зачеване със собствен генетичен материал. Използват се различни методи, като TESA, MESA, PESA, TESE.

Азооспермията, е предизвикателство пред съвременната репродуктивна медицина. Напредъкът в разбирането на това състояние и разработването на методи за лечение дава надежда на много мъже да се сдобият със собствена рожба. Най-важно е поставянето на точна диагноза и предприемане на мерки за лечение без отлагане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай