Как се махат щръкнали кокалчета на  краката

Лятото е най-подходящото време за корекция, казва д-р Димитър Стаматов

Как се махат щръкнали кокалчета на  краката | StandartNews.com

Д-р Димитър Стаматов е специалист по Ортопедия и травматология в УМБАЛ “Пълмед“ – Пловдив. Завършва МУ в Пловдив. Натрупал е опит в редица лечебни заведения в страната и чужбина, сред които ЦСМП Пловдив, NHS Shepton Mallet Treatment, Gatwick Park Hospital, Orthopaedics Salisbury District Hospital, Orthopaedics Brighton University Hospitals, МБАЛ Пловдив. Д-р Стаматов е член  на Българска Ортопедична и Травматологична Асоциация /BOTA/, Дружество по хирургия на ходилото /BFAS/, AO Trauma International, GMC UK.

- Колко често срещано заболяване е халукс валгус? 
- Диагнозата „халукс валгус“ (HALUX VALGUS), „кокалчета на пръстите на краката“ или „бунион“ e добре познат проблем за съвременната жена. Представлява изкривяване на палеца на ходилото в посока малките пръсти, като впоследствие се оформя костна издутина по вътрешната повърхност на стъпалото. Палецът може да се завърти, а притисканите от него малки пръсти също да се деформират, даже да го възкачат. Ходилото става грозно, но и болезнено. Трудно се намират подходящи обувки, продължителното ходене започва да става с почивки или с временно събуване. Заболяването е предимно при жени (Ж/М = 8/2), като се среща при около 35% от тях в световен мащаб. Проявява се във всички възрасти, като при деца обикновено е следствие на друго нервно-мускулно заболяване. Халукс валгус донякъде е и професионално заболяване. Среща се по-често при хора, чиито професии налагат носенето на тесни обувки - модели, работници, строители.
- Как се провеждат диагностиката и лечението?
- Диагнозата обикновено се поставя от самите пациенти, а помощ от специалист се търси само в краен случай, за съжаление. Предлаганите в мрежата различни устройства (сепаратори на пръстите, лепенки за омекотяване на оформилите се мазоли, приспособления за „изправяне“ на палците по време на сън) не могат да решат трайно проблема. Те помагат само в началните фази на заболяването и то, за да го забавят. Единственият вариант за разумно лечение е оперативното. Това поражда естествен страх у пациентите. Често се чува репликата: „Докторе, не смея да се оперирам – тези операции не били успешни!“. Не мога да се съглася с това. В началото по-опитните ортопеди обясняваха, че за лечението на това заболяване има повече от 200 вида операции, което означава, че никоя от тях не е достатъчно ефективна или сигурна. Това обаче беше отдавна. Правилната предварителна оценка на ходилото (по външни, рентгенови и плантографски критерии), както и използването на прецизни инструменти и специални за целта импланти, направиха стъпалната хирургия много по-сигурна и гарантираща оздравяването. Прилаганите днес оперативни процедури са „само“ няколко (5-6). Коя точно да се избере се решава по определен алгоритъм, съобразен с тежестта на деформацията. Тогава възможните грешки или неуспехи са минимални. Времето за възстановяване – използване на помощни средства и на специални обувки, е за много кратко или изобщо не се налага такова. През последните 10 г. се разработи нова подспециалност на ортопедията, наречена „подиатрия“ – наука за лечение на стъпални заболявания. Тези нови правила се прилагат вече и в България.
Това, което трябва да знаят пациентите с този проблем, е, че решаването му днес е успешно и трябва да се забравят насложените от миналото страхове.
- Вие прилагате миниинвазивния метод за корекция. Бихте ли разказали какво представлява той.
- Само за 15-ина минути с нов вид операция, неприлагана до сега в България, се премахва проблема с щръкналите кокалчета на краката.  Операцията се извършва със спинална упойка (в кръста, при която само краката са упоени). Белегът е само няколко милиметра, колкото е и размерът на специалния борер, който се използва. Под рентгенов контрол се извършват необходимите остеотомии (прерязване на костите, с цел корекция на деформацията и промяна на позицията им). Работи се цялото ходило, не само халукса, тъй като той често е съпроводен с пръсти чукчета и бунионет (деформация на малкия пръст на крака). Със специалния борер възстановяването е 2 пъти по-бързо в сравнение с прилаганите досега методи за лечение на този често срещан проблем. Поставя се една фиксационна игла или винтове до палеца на крака, която се премахва месец след оперативната намеса. Носи се специална постоперативна обувка 45 дни. Поради простотата на метода и бързото възстановяване на пациентите, могат да се оперират и двете ходила едновременно.
- Какви са неговите предимства пред отворената операция? А има ли недостатъци? 
- Миниинвазивният метод за корекция на халукс валгус стана рутинна практика за оперативно лечение на деформацията. Предимства на метода са: отличен козметичен резултат, бърза и лесна процедура, редуцирана болкова симптоматика поради използването на специални ножове; резултати, равни с тези при класическите операции; гладко протичащ постоперативен период и понижен риск от инфекции. При всички методи процентът на рецидив е около 3% в рамките на 10 г. Като недостатък на метода отчитам понякога по-голямата мекотъканна травма от високите обороти на машината. Тя е с водно охлаждане, но при не добро състояние на меките тъкани, те могат да мацерират и да се получи инфекция. Съществува риск от увреда на съдове и нерви и изтръпване на пръстите за известен период от време, но тези усложнения важат и за всички останали методи.
- Възможни ли са усложнения и какви?

- В краткосрочен план усложненията могат да бъдат инфекция, увреда на съдове и нерви, загуба на корекцията поради миграция на металните импланти. В дългосрочен план единственото негативно нещо е рецидив на деформацията.
- Колко време продължава възстановителният период?
- Както споменах, след операцията се носи постоперативна обувка за около 45 дни, а после се препоръчва носенето на удобни обувки. При метода се прерязват кости на ходилото, като пълното зарастване и спадането на отока се очаква на третия месец след операцията. В практиката ми съм забелязал, че за около 6 седмици той е спаднал, пациентите се чувстват добре, ходят без болка и с минимален дискомфорт на удобни широки обувки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай