Как се чисти белият дроб? Говори Кантарджиев

Той обясни и приликата мижду настинка и инфекция

Как се чисти белият дроб? Говори Кантарджиев | StandartNews.com

"Трима американци през 1931 година правят опити в Арктика - поливат се със студена вода, дишат студен въздух, но се оказва, че няма ли микроби, няма и настинка.

Значи настинката винаги си е някаква инфекция. Най-често вирусна, по-рядко бактериална". Това обясни консултантът към Столична община и бивш директор на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев пред БТВ.

Той изтъкна, че когато е студено, се свиват кръвоносните съдове на носа и носоглътката, белите кръвни клетки не могат да минат през капилярите, а като нямаме бели кръвни клетки, няма добър имунитет, те са имунната защита - първата бариера.

"При някои тежки вирусни инфекции като коронавируса и грипа, е много важно за кратко време да опиташ да върнеш имунната си система в норма, защото тя е потисната.

Няколко месеца след инфекцията, ти си податлив на всякакви други инфекции. На първо време това са хигиенните мерки, доброто настроение, дихателните упражнения. На това не обръща внимание българинът след пневмония", коментира експертът. Той препоръча хората да вдишат на чист въздух дълбоко, след това да задържат въздуха и да издишат срещу съпротивление.

"Например да надуват хирургическа ръкавица - това води до очистване на белия дроб. Витамин Д да не го забравяме. То медицински си е доказано, да ме критикуват, пак ще го повторя - 15% по-леко изкарват коронавирусна инфекция или други усложнения и 15% по-малко рискуваш да се заразиш", каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай